Voorkeur; Muziek

NATIONAAL JEUGDORKEST MET MARGIONO Het Nationaal Jeugdorkest maakt olv de dirigent Roberto Benzi een tournee met een Richard Straussprogramma: acht orkestliederen worden gezongen door de sopraan Charlotte Margiono, daarna klinkt Also sprach Zarathustra. 22 okt 14u30 Chassé Theater Breda; 24 okt 20u15 De Doelen Rotterdam; 26 okt 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 27 okt 20u15 Oosterpoort Groningen; 29 okt 20u15 Musis Sacrum Arnhem.

LUC FERRARI Cahier du Soir, anderhalf uur durend muziek en theater, van de Franse componist Luc Ferrari wordt in een Nederlandstalige versie uitgevoerd tijdens een tournee van het Ives Ensemble olv Richard Rijnvos. Cahier du Soir is een door Johan Simons en Jos Kruyver geregisseerde scène voor veertien musici, een actrice, een dirigent en dia's, waarbij de actrice (Henriëtte Koch) een commentariërende rol vervult en als het ware zelf de componist wordt: 'Sta mij toe te vertellen wat er in dit muziekziekstuk gebeurt.' 22 okt 20u30 Theater Bis Den Bosch; 23 okt. 20u30 Korzo Theater Den Haag; 24 okt. 20u30 Kloveniersdoelen Middelburg; 26 okt 21u Conservatorium Rotterdam; 27 okt. 20u30 Westergasfabriek Amsterdam; 28 okt 20u30 Oosterpoort Groningen; 29 okt 15u30 Conservatorium Maastricht.

RENES/WISPELWEY Twee opmerkelijke Nederlandse muzikale talenten beheersen twee concerten van het Orkest van het Oosten. Lawrence Renes dirigeert de ouverture Die Hebriden van Mendelssohn, het Celloconcert van Dvorák (solist: Pieter Wispelwey) en de Londense symfonie nr 104 van Haydn. 25 okt 20u Muziekcentrum Enschede; 9 nov 20u Nieuwe Buitensociëteit Zwolle.

B'NET HOUARIYET De titel 'Poèmes d'Amour' moge doen denken aan zoetsappig minnegekweel en kinnegestreel, beluistering van de cd van dit Marokkaanse sextet helpt echter snel uit de droom: deze zes vrouwen zingen en spelen percussie als stevige wijven die van wanten weten. 21 okt RASA Utrecht.

ZN-JAZZFESTIVAL Het Zuid Nederlands Jazzfestival is na twee jaar onderbreking weer terug. Met o.a. gitarist Stefan Dill, Guus Janssen op clavecimbel, de Zuidafrikaanse percussionist Thebe Lipere, de Amerikaanse accordeonist Guy Klucevsek, rietblazer Kazetoki Umezu uit Japan en contrabassist William Parker. 22 okt vanaf 15u De Effenaar Eindhoven. Inl 040-2449918/2448861.

NO FUN AT ALL Niet te verwarren met NOFX en Sick Of It All, maar evengoed een lollig punkgroepje dat vijftien jaar te laat geboren werd om deel uit te maken van de 'No Future'-generatie. 20 okt Metropool, Hengelo, 21 okt Melkweg, Amsterdam.

AUSTRALIAN NIRVANA SHOW Australiërs zijn daar goed in: bijna niet van echt te onderscheiden covers van dode rockhelden. Na The Australian Doors en Björn Again is Nirvana aan de beurt, wellicht compleet met grandioze finale waarbij een dubbelloops jachtgeweer wordt afgeschoten. 24 okt Atlantis, Alkmaar, 25 okt Stadsdanszaal, Middelburg, 26 okt Drieluik, Zaandam.