Voorkeur; Galerie

DE VRIES In zes grote schilderijen snijdt, knipt, plakt, niet en schildert Jaap de Vries zijn machteloze voorstellingen: half ontvelde modellen, geslachte wezen die het midden houden tussen dier en mens. T/m 29 okt. Nova Zembla, Lederstraat 9-11, Den Bosch. Do t/m zo 14-17u.

KONINGIN De jaarlijkse tentoonstelling van uitverkorenen voor de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst in het Paleis op de Dam, heeft dit jaar voor het eerst z'n evenknie gevonden in kunstenaarsruimte W139. Daar stelde Hester Oerlemans (zelf in Het Paleis te zien) werk samen van 52 in de laatste selectieronde afgewezen kunstenaars. Wat de Koningin ook mag zien. T/m 29 okt. W139, Warmoesstraat 139, Amsterdam. Dag 12-18u.

LINK Geen hommage aan Rodin is de tentoonstelling Tactus, een link met Rodin. Zes kunstenaars, onder wie Frank van den Broeck, Guido Geelen en Ton van Summeren, laten ter gelegenheid van de dubbeltentoonstelling over Rodin in Den Haag en Laren op dit moment, werk zien dat op een of andere manier een overeenkomst heeft met dat van Rodin. Of het nu gaat om de manier waarop een lijn op papier wordt gezet, de nadruk op het opervlak of de verhouding tussen vorm en mal. T/m 26 nov. Link, Smidswater 15, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

EN VERDER 'Vaarwel', video van Henk Visch, t/m 28 okt bij galerie Ardi Poels, Lage Barakken 31a, Maastricht; tekeningen van Arno Kramer t/m 12 nov bij Archipel, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn; Barbara Visser t/m 5 nov bij Casco, Oudegracht 366, Utrecht; Hans van Hoek t/m 28 okt bij Collection d'Art, Keizersgracht 516, Amsterdam.