Dit is een artikel uit het NRC-archief

Film

Voorkeur; Films

ACHILLES EN HET ZEBRAPAD & COMA 'Double bill' van twee oorspronkelijk voor de televisie (in de VPRO-serie 'Lolamoviola') gemaakte middellange speelfilms van Paula van der Oest. In 'Achilles en het zebrapad' doet een Amsterdamse brommerkoerier mee aan een wedstrijd om 'het ongelukkigste bewustzijn'. 'Coma' is een knap geschreven drama over een zelfmoordenaar met geheugenverlies. Amsterdam, Rialto

BATMAN FOREVER Deel drie van de Batman-serie, waarin de Caped Crusader (Val Kilmer) in een uitzinnig vormgegeven Gotham City eindelijk zijn Robin vindt. Regisseur Joel Schumacher maakte een stripachtige film in kauwgomplaatjeskleuren en schots-en-scheve beelden, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Tommy Lee Jones als de hijgende schizofreen Two-Face, en de in mimische special effects grossierende Jim Carrey als The Riddler. In 20 theaters.

BULLETS OVER BROADWAY Uitstekend uitgevoerde en geraffineerd geschreven stijloefening van Woody Allen, waarin hij acteurs te kijk zet als egocentrische monsters met de generositeit van een peuter. Middelburg, Schuttershoftheater; Nieuwegein, Filmtheater.

LE BUTTANE Low-budgetfilm in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Amsterdam, Kriterion; Arnhem, Filmhuis.

THE CURE Regisseur Peter Horton bewaarde een subtiel evenwicht tussen gevoeligheid en galgehumor in een jeugdfilm over een aan aids lijdend jongetje dat samen met zijn beste vriend op zoek gaat naar een medicijn. De ongedwongenheid van het scenario en het naturel van Brad Renfro en Joseph Mazzello geven sentimentaliteit geen kans. Amsterdam, de Meervaart (alleen nog zo).

DIE HARD WITH A VENGEANCE Superieure actiefilm van John McTiernan vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossejacht door snikheet Manhattan. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies. Amsterdam, City 4; Rotterdam, Lumière 4.

HEAVENLY CREATURES Horrorspecialist Peter Jackson buigt zich op bijna lichtvoetige toon en vol zwarte humor over de gruwelijke moord, die in het repressieve Nieuw Zeeland van de jaren vijftig door twee hartsvriendinnen op de nietsvermoedende moeder van één van hen werd gepleegd. In plaats van het vleesgeworden kwaad worden uitbundige, enigszins hysterische maar begaafde meisjes getoond, die op een ongelooflijke manier ontsporen en tegelijk lachwekkend en sympathiek, ontroerend en angstaanjagend zijn. Breda, Chassé Theater; Hilversum, Filmhuis.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. In Amsterdam, De Uitkijk; Haags Filmhuis; Utrecht, Springhaver.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Amsterdam, Cinecenter en The Movies ; Maastricht, Cine K; Nijmegen, Scala; Utrecht, Springhaver 2.

PROCEDURE 769 Strakke, min of meer objectieve documentaire van Nederlandse debutant Jaap van Hoewijk laat elf getuigen van de executie van een Californische moordenaar in de San Quentin-gevangenis aan het woord. Hun gevarieerde betrokkenheid bij de veroordeelde en zijn slachtoffers veroorzaakt een niet-psychologisch gedefinieerd panorama van meningen en gevoelens over de doodstraf, dat grote indruk maakt. Amsterdam, The Movies; Nijmegen, Cinemariënburg; Utrecht, 't Hoogt.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Alfa en Kriterion; Nijmegen, Cinemariënburg

EN VERDER Doornroosje (62 theaters), Ed Wood (Arnhem, Filmhuis) 100 Pulp Fiction (Amsterdam, Groningen, Heemskerk, Utrecht), Short Cuts (Almelo), Wallace & Gromit/De Aardman Collectie (Amersfoort, Amsterdam).