Vijandig bod op Amerikaanse bank

NEW YORK, 19 OKT. De Amerikaanse bank Wells Fargo (WFC) heeft gisteren de aandeelhouders van de First Interstate Bank een overname-aanbod gedaan. Als de aandeelhouders akkoord gaan, krijgt de nieuwe combinatie een balanstotaal van zo'n 106 miljard dollar (170 miljard gulden). Ze zou daarmee zevende worden op de ranglijst van Amerikaanse banken. First Interstate bezet op het ogenblik de veertiende plaats en Wells Fargo de zeventiende. Het gaat om een vijandige overname, wat in het Amerikaans bankwezen een zeldzaam verschijnsel is.

Aandeelhouders First krijgen voor elk stuk 0,625 aandeel Wells. Bij de huidige boekwaarde van Wells komt dit neer op ruim 133 dollar per aandeel First. De totale waarde van de transactie wordt geschat op 10,1 miljard dollar.

Wells is sterk vertegenwoordigd in Californië, waar de bank 861 filialen heeft (waarvan 312 gevestigd in supermarkten) met een balanstotaal van 51 miljard dollar. First beschikt over 1.133 kantoren in 13 westelijke staten, die een waarde vertegenwoordigen van circa 55 miljard dollar.

De fusie is de zoveelste in een reeks in het Amerikaanse bankwezen. De banken in de VS zijn relatief klein gebleven, omdat ze onderworpen waren aan regels die activiteiten buiten de eigen staat zo goed als verboden. De regels zijn inmiddels verruimd.

Het huidige overnamebod volgt kort op het samengaan van de NationsBank met Bank South begin vorige maand. Twee weken daarvoor kondigden Chase Manhattan en Chemical Banking fusieplannen aan. De banken in de VS proberen door overnemingen en fusies hun werkterrein uit te breiden en de kosten te verminderen. Topman P. Hazen van Wells verwacht dat het samengaan van beide banken een besparing oplevert van 700 miljoen dollar per jaar. Topman W. Siart van First zei teleurgesteld te zijn over de vijandige overnamepoging. Het bestuur van First was mogelijkheden van een fusie aan het bestuderen, waarbij Wells Fargo een kandidaat was. (KRF)