Strengere controle bij afgifte paspoort

DEN HAAG, 19 OKT. De afgifte van een Nederlands paspoort wordt minder vanzelfsprekend. Afgifte op basis van kopieën of faxen is niet langer mogelijk. Ook zal meer gelet worden op aanvragen waarbij geen oud paspoort kan worden getoond. Dat bleek vandaag tijdens overleg tussen Tweede Kamerleden en staatssecretaris Kohnstamm (binnenlandse zaken).

De staatssecretaris kreeg van alle Kamerfracties steun voor de maatregelen waarmee de controle op paspoort-afgifte wordt aangescherpt. Aanleiding voor het overleg was de televisie-uitzending van 11 oktober waarin een verslaggever zonder veel problemen vier valse paspoorten op Curaçao wist te bemachtigen.

Het bevolkingsbureau van Willemstad nam genoegen met een fax waarop een vage pasfoto van de aanvrager stond. “Een ambtenaar die een paspoort aan een donkere Antilliaan verstrekt op basis van een fax met een foto van een blanke man, mag wat mij betreft op staande voet worden ontslagen”, aldus RPF-woordvoerder L. van Dijke. Staatssecretaris Kohnstamm kondigde aan dat voortaan alleen op basis van orginele documenten de aanvraag kan worden gedaan. Kohnstamm: “En dat geldt niet alleen op de Antillen, maar voor alle 800 punten waar we paspoorten uitgeven.”

Volgens de staatssecretaris worden per jaar anderhalf miljoen Nederlandse paspoorten verstrekt. Een klein deel daarvan, tussen de 50.000 en 60.000, worden aangevraagd omdat het oude paspoort zoek is geraakt. Kohnstamm gaat deze aanvragen steekproefsgewijs controleren op naleving van de afgifte-regels. “Daarmee ontkomen we aan het beeld dat wat is gebeurd alleen op de Antillen voorkomt”, zei de bewindsman vandaag.

De maatregelen van Kohnstamm gaan ten koste van de dienstverlening. In de meeste gemeenten is het paspoort 'klaar-terwijl-u-wacht'. “Die service-gedachte en de criminaliteitsbestrijding bijten elkaar”, zei Kohnstamm, “en helemaal waterdicht krijgen we het systeem nooit. Maar als de serviceverlening minder wordt ten gunste van de beveiliging, dan moet dat maar.”

Volgens Kohnstamm hebben de gebeurtenissen op Curaçao niets te maken met de fraudegevoeligheid van Nederlandse paspoorten. “Het blijft uiteindelijk mensenwerk, er is altijd een persoonlijk moment waarop de ambtenaar besluit het paspoort te verstrekken of niet.” Het centraliseren van de afgifte is wat Kohnstamm betreft niet aan de orde. “Centraal kunnen dezelfde fouten worden gemaakt als op de Antillen.”