Snelle beursgang verwacht; Fusie dochter Philips met BSO/Origin

ROTTERDAM, 19 OKT. Het automatiseringsbedrijf BSO/Origin fuseert met branchegenoot Communications & Processing (C&P), een dochter van Philips. Dat hebben doorgaans goed geïnformeerde bronnen vanmorgen bevestigd.

Door de transactie krijgt Philips de meerderheid van de aandelen in de nieuwe combinatie. Het is de bedoeling op relatief korte termijn - bijvoorbeeld twee jaar - naar de (Amsterdamse) effectenbeurs te gaan, aldus bronnen.

Details over de transactie zou Philips na 14.00 uur via een persbericht verspreiden. Met het oog op de beursregels was Philips noch BSO vanmorgen bereid tot enig commentaar.

De fusie zit complex in elkaar. Het komt er in grote lijnen op neer dat het niet beursgenoteerde BSO C&P koopt door te betalen met eigen aandelen. Philips, dat al 41 procent in het in Utrecht gevestigde automatiseringsbedrijf bezit, wordt daardoor meerderheidsaandeelhouder in BSO.

Na deze fusie ontstaat een concern met een omzet van ruim 1,5 miljard gulden en ruim 9.000 werknemers. BSO behaalde vorig jaar met 6000 werknemers een omzet van 817 miljoen gulden en 5 miljoen gulden winst. C&P (3000 werknemers) zette vorig jaar 674 miljoen gulden om en haalde daarover een winst van 33 miljoen gulden.

Het nieuws dat de twee bedrijven samengaan wekte vanmorgen bij analisten weinig verbazing. “Dit zat er al jaren aan te komen”, aldus E. Flick, analist van Iris, het researchbureau van Robeco en de Rabobank. BSO en C&P werken in het buitenland intensief samen.

“Philips trekt zich verder terug op haar kernactiviteiten. Het ligt voor de hand dat ze automatisering bij een specialistische partij onderbrengt”, meent de analist. Hij verwacht dat het elektronicaconcern binnen enkele jaren afscheid neemt van de nieuwe combinatie via een beursgang of verkoop aan een andere automatiseerder.

Begin vorig jaar blies BSO de overname van C&P nog af. BSO had toen net het moeilijkste jaar in zijn geschiedenis achter de rug. Het bedrijf leed zwaar verlies door expansie in het buitenland en sloot het jaar in het rood af (min 9,3 miljoen gulden). Vooral Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland, Spanje en Taiwan leverden problemen op. De afgelopen twee jaar werd voor 18 miljoen gulden aan voorzieningen getroffen voor reorganisatiekosten.

De koers van Philips reageerde vanmorgen nauwelijks op de ophanden zijnde fusie. Rondom het middaguur noteerde het elektronicafonds op een tamme, licht lagere beurs 71,50 gulden. Dat was twee dubbeltjes onder de slotkoers gistermiddag.