Protest tegen show oude kostuums

UTRECHT, 19 OKT. De Stichting Textielcommisie Nederland heeft protest aangetekend tegen de modeshow met historische kostuums die het Centraal Museum in Utrecht op 7 oktober organiseerde bij de opening van de tentoonstelling Ruisende rokken. In een brief aan museumdirecteur Sjarel Ex betoogt de Textielcommissie dat het museum de resolutie van het internationale Costume Committee heeft overtreden. Deze resolutie stelt dat historische kostuums nooit door levende modellen mogen worden gedragen.

De Stichting schrijft dat door het dragen onherstelbare schade ontstaat. Die wordt onder meer veroorzaakt door andere lichaamsvormen, transpiratievocht en menselijke adem. De Stichting meent dat het museum dergelijke modeshows nooit meer mag organiseren. Museumdirecteur Sjarel Ex vindt de conserveringsopvattingen van de commissie veel te behoudend. “Historische kostuums gaan pas leven als ze worden gedragen. Bovendien zijn echt kostbare kostuums niet getoond en waren de modellen gebonden aan strikte bewegingsvoorschriften.” Volgens Ex hebben de kostuums in geen enkel opzicht onder de show geleden.