'Oneerlijke concurrentie'; Kamer: regels voor toegang tot kabelnet

DEN HAAG, 19 OKT. De overheid moet kabelexploitanten wettelijk verplichten tot een eerlijke toegang tot de kabel. Dit hebben woordvoerders van de regeringsfracties laten weten naar aanleiding van een hoorzitting gisteren in de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar kondigde staatssecretaris Nuis (media) aan dat hij vrijere regels voor kabelexploitanten wil. Behalve het aanbieden van kanalen mogen zij in de toekomst ook zelf programma's en diensten aanbieden. Maar tijdens de hoorzitting gisteren werd duidelijk dat de Kamerleden vrezen dat kabelbedrijven nu al kanalen voor eigen programma's en diensten reserveren en zo een eerlijke concurrentie onmogelijk maken. De huidige Wet Economische Mededinging (WEM) is moeilijk toepasbaar op de positie van kabelexploitanten. Een nieuwe mededingingswet is in voorbereiding, maar laat nog zeker een jaar op zich wachten.

“Dat duurt te lang”, vindt Kamerlid Van Heemskerck-Pillis Duvekot (VVD). Vandaag dient zij een wetswijziging in die de toegang tot de kabel moet regelen. Die regeling moet op 1 januari volgend jaar ingaan. Het commissariaat van de media moet erop toezien dat de regeling wordt nageleefd. Van Heemskerck-Pillis Duvekot wil de wet voor twee jaar laten gelden. Daarna verwacht zij dat het kabelnet zodanig is verbeterd dat kabelexploitanten meer dan honderd kanalen kunnen aanbieden. “Dan wordt het weer een kwestie van zelfregulering en marktwerking.”

Tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer waarschuwde P. Kenninck van Filmnet gisteren voor de monopoliepositie en de concentratie van kabelexploitanten. “Vier kabelbedrijven bepalen wat de helft van Nederland op televisie te zien krijgt”, zegt Kenninck. Filmnet is verontwaardigd dat het van de Amsterdamse kabel is geweerd, terwijl een dochterbedrijf van het Amsterdamse kabelbedrijf (KTA) met 'TV à la carte' een vergelijkbaar programma voor abonnee-tv levert. Ook het commerciële omroepbedrijf Arcade (TV 10 Gold en The Music Factory) beklaagde zich gisteren over de machtspositie van KTA. Volgens Arcade-directeur J. Soer vraagt het Amsterdamse kabelbedrijf voor doorgifte op de kabel het zesvoudige bedrag (750.000 gulden) van wat is afgesproken met de Vecai, de vereniging van kabelexploitanten. Dit kon de aanwezige woordvoerder van KTA niet ontkennen.

Volgens de voorzitter van de Vecai, B. Eenhoorn, is een wettelijke regeling niet nodig, maar volstaat een gedragscode. De Vecai is bezig voor haar leden zo'n gedragscode op te stellen met vaste en heldere normen voor de toelating tot de kabel van programma-aanbieders. Maar enkele Kamerleden vroegen zich gisteren af wat de waarde van een gedragscode is als er geen forse sancties tegenover staan. Het Amsterdamse kabelbedrijf KTA liet weten zich niet aan een gedragscode te zullen houden. “Wij zijn een commercieel bedrijf”, aldus de woordvoerder.