Omstreden bokspromotor voor de rechter wegens verzekeringsfraude; Don King blijft gek op gestolen kwartjes

NEW YORK, 19 OKT. Zijn haren zijn bijna geheel wit en staan niet meer zo rechtop als vroeger. De streken van de Amerikaanse bokspromotor Don King zijn echter nog dezelfde. In het nu tegen hem lopende proces wegens verzekeringsfraude lijken King en zijn advocaat oude trucs te gebruiken.

Don King is net zo bekend van zijn rechtszaken als zijn promotie-activiteiten voor boksers. Hij ontliep al twee keer gevangenisstraffen wegens moord en is met bijna elke bokser die hij vertegenwoordigde in de rechtszaal geëindigd. King was in het verleden de promotor van onder meer Mohammed Ali en is dat nog steeds van Mike Tyson.

King staat op dit moment terecht in New York omdat hij 350.000 dollar inde van verzekeringsmaatschappij Lloyd's uit Londen nadat een bokspartij van Julio César Chávez niet door kon gaan. Het contract tussen de promotor en de Mexicaanse bokser had daarin wel voorzien. Maar volgens de openbare aanklager beval King zijn personeel het gedeelte over een niet terug te vorderen voorschot te vervalsen. Het contract is niet door Chávez getekend en de Mexicaan heeft dat geld ook nooit ontvangen. King ontkent het tenlaste gelegde.

Als King wordt veroordeeld kan hij vijf jaar gevangenisstraf tegemoet zien en een boete van in totaal 2,25 miljoen dollar. King gaat braaf elke dag naar de rechtszaal en laat het commentaar over aan zijn advocaat Peter Fleming. “Ik ben de enige man die Don King zijn mond kan laten houden”, schertste Fleming tegen verslaggevers.

De 64-jarige King heeft al heel wat rechtszalen van binnen gezien en liep er bijna altijd lachend weer uit. In 1954 schoot hij Hillary Brown neer toen hij werd aangevallen door drie mannen. Hij kwam weg met 'gerechtvaardigde moord' oftewel zelfverdediging. Dertien jaar later kwam King opnieuw in aanraking met justitie nadat hij een man vermoordde die hem geld schuldig was. King runde een illegale loterij in Cleveland, Ohio, en kwam regelmatig met de politie in aanraking. Omstanders zagen hem de vermagerde, zieke Sam Garrett doodschoppen. Een toegesnelde agent was getuige van een laatste verschrikkelijk harde schop tegen Garretts hoofd. Zijn laatste woorden waren: “Don, ik zal betalen.”

Tijdens het proces hadden de vier kroongetuigen hun verhalen veranderd of waren met de noorderzon vertrokken. In de onderwereld van Cleveland pochte King dat hij dertigduizend dollar aan steekpenningen had uitgegeven. King werd desondanks door een jury schuldig bevonden aan doodslag maar de rechter herzag de uitvoering van het vonnis en King kreeg slechts drie jaar in plaats van levenslang. Een journalist van de New York Post die een boek schreef over King (Jack Newfield: Only in America. The Life and Crimes of Don King) signaleert dat in 1976 diezelfde rechter, Hugh Corrigan, voor het hooggerechtshof van de staat Ohio werd gekozen met hulp van Mohammed Ali, die campagne voor hem voerde. Na Corrigans dood bleek uit FBI-archieven dat Corrigan sinds 1966 banden had met de georganiseerde misdaad.

King kwam er dus betrekkelijk gemakkelijk vanaf. Hij zette zijn loopbaan dan ook op dezelfde voet voort, al heeft hij voor zover bekend nooit meer iemand vermoord. King klom snel naar de top van de bokswereld. Hij organiseerde belangrijke bokspartijen van de groten, zoals Ali, Joe Frazier, George Foreman, Larry Holmes, Tim Witherspoon en Mike Tyson. Bijna al deze verbintenissen eindigden met processen tegen King en schikkingsregelingen. King is zelfs beschuldigd van oplichting van Tyson, die hij nog steeds in zijn stal heeft. Witherspoon zei ooit: “Don's probleem is dat hij liever een gestolen kwartje dan een eerlijk verdiende dollar in zijn zak heeft.”

In dezelfde succesperiode van de jaren zeventig ontdook King volgens de Amerikaanse justitie ook de belasting. Tijdens het proces in 1985 wist Kings advocaat de zaak echter zo te draaien dat een secretaresse, Constance Harper, werd veroordeeld tot vier maanden gevangenis. Zij zou op eigen houtje of door grove nalatigheid de belastingdienst hebben benadeeld. Tien maanden na het proces organiseerde King voor de juryleden een geheel verzorgde vakantie naar Londen waar ze een titelgevecht van Witherspoon konden zien. De kosten ervan trok hij af van de belasting.

Niet bekend

    • Lucas Ligtenberg