Na inbraken in Amsterdam 25 jongeren aangehouden

AMSTERDAM, 19 OKT. De Amsterdamse politie heeft 25 jongeren gearresteerd die ervan worden verdacht zeventig tot tachtig inbraken te hebben gepleegd in de Indische buurt. De inbraken hadden afgelopen zomer plaats. Scholen, bedrijven en sportverenigingen vormden het doelwit. De schade was volgens de politie vaak groter dan de buit, die opging aan snoep en andere etenswaren.

Toen de politie vorige maand drie jongeren op heterdaad betrapte bij een inbraak in een woning, kwam de zaak aan het rollen en werd de ene na de andere verdachte gearresteerd. Negen van hen zijn voorgeleid aan de officier van justitie. Vijf jongeren, onder wie drie hoofdverdachten, zitten nog vast.

De jongste van de groep is 13, de oudste 28. Ze sloegen vooral in de avonduren en 's nachts hun slag. Volgens L. Ederveen, portefeuillehouder welzijn in het stadsdeel Zeeburg waar de Indische buurt ligt, worden het hele jaar en zeker in vakantieperiodes allerlei activiteiten op touw gezet om de verveling onder de jeugd tegen te gaan. “Maar we kunnen niet ook 's nachts nog van alles gaan organiseren om ze van de straat te houden. 's Avonds en 's nachts zijn de opvoeders verantwoordelijk.” Het stadsdeel telt 30.000 inwoners, van wie de helft een allochtone achtergrond heeft.

Volgens de politie zijn nogal wat arrestanten broertjes van jongens die enige jaren geleden de buurt onveilig maakten. Een aantal komt uit gebroken gezinnen, driekwart van de aangehouden jongeren is van allochtone afkomst. “We moeten meer doen dan alleen maar aanhouden, anders zitten we volgend jaar met hetzelfde probleem”, aldus een woordvoerder.

In het stadsdeel is sinds enige tijd een project gaande dat zich met name richt op ouders. Moeders wordt geleerd hoe de opvoeding van hun kroost ter hand te nemen, vaders worden aangespoord hun verantwoordelijkheid serieus te nemen.