Mururoa (2)

Lieber Herr Glucksmann, niet op deze wijze alstublieft! Als een van de Duitsers ben ik van mening dat uw 'open brief' (NRC Handelsblad, 10 oktober) niet onweersproken mag blijven.

Vergis ik me of zijn wij Duitsers feitelijk de enigen op de wereld die onze bezwaren uiten tegen een uitermate onnodig natuurkundig experiment ergens in de Stille Oceaan waar sowieso maar een kleine menigte wilde wonen. U heeft - en dat is nog het ergste ook - enigszins gelijk. In beginsel interesseren die kernproeven in Duitsland geen mens. Het is voor zo'n rijk, verzadigd en vervuild land als het onze ongeveer zo interessant als een zak met rijst die in China omvalt. Maar daar gaat het helemaal (of bijna helemaal) niet om. Het gaat in eerste instantie om de koppigheid van de Franse regering (nee, Herr Glucksmann, niet van het Franse volk, want dat verzet zich ook tegen de proeven). Het is ongelofelijk dat een leider van de regering van een beschaafd land gewoon zijn zin wil doorzetten.

De ondertekenaar van deze brief is geen vriend van de heer Augstein. Maar juist om die reden is het noodzakelijk om een misverstand uit de weg te ruimen. Augstein is maar de uitgever van een weekblad dat door een groot aantal Duitsers wordt gelezen en waardoor tevens de opinie van een niet klein aantal Duitsers wordt gevormd. Maar Augstein is zeker niet 'de Duitsers'. De Duitsers bestaan gewoon niet. Brieven zoals die van u leveren een grote bijdrage aan de problemen die een niet gering aantal van uw landgenoten met een niet minder groot aantal van mijn landgenoten hebben.

Maar mag ik u er even aan herinneren dat niet alleen Duitse columnisten zich over de Mururoa-kernproeven druk maken? Zover ik goed geïnformeerd ben hebben ook Nederlandse schrijvers hun weinig positieve mening over dit onderwerp geuit. Die mogen dat wel en de Duitsers niet?

Misschien ben ik de onnozele en heb ik alleen op uw wijsvinger gelet. Misschien bedoelt u het helemaal niet zo. Maar als het wel zo is, vrees ik dat er nog meer onnozelen in uw land rondhollen die misschien ook de aangewezen ster niet vinden.

    • Rolf Leithaus