Minister Italië poogt kabinet te laten vallen

ROME, 19 OKT. De Italiaanse minister van justitie Filippo Mancuso, tegen wie een motie van wantrouwen is ingediend, probeert een politieke crisis te veroorzaken en heel het kabinet en president Oscar Luigi Scalfaro mee te slepen in zijn verwachte val.

Mancuso hield vanmorgen een verbeten toespraak in de Senaat waarin hij zich bijna een uur lang verdedigde tegen de beschuldiging dat hij de rechters in Milaan die smeergeldpraktijken onder politici onderzoeken op alle mogelijke manieren het werken onmogelijk heeft proberen te maken.

De 73-jarige bewindsman zei dat premier Lamberto Dini en president Scalfaro steeds persoonlijk akkoord zijn gegaan met zijn optreden jegens het Milanese parket. Hij zei dat zijn optreden was ingegeven door de wens een halt toe te roepen aan wat hij noemde de “gevoelens van almachtigheid en onschendbaarheid” bij sommige magistraten. Mancuso bestreed dat hij het daarbij specifiek had gemunt op de Milanese rechters. Twee inspecties van het Milanese openbaar ministerie die hij had verordonneerd zouden deel uitmaken van een totaal van 217 inspecties waartoe hij opdracht had gegeven in de negen maanden dat hij minister is.

Dini zelf was niet aanwezig bij het debat. De premier probeert zich zoveel mogelijk te distantiëren van zijn bewindsman en lijkt akkoord te gaan met de motie van wantrouwen. Namens het kabinet gaf Giovanni Motzo, minister van institutionele hervormingen, een korte repliek. Hij zei dat de uitspraken van Mancuso over de opstelling van Dini en Scalfaro “niet de mening van de regering weerspiegelen”, maar was verder “niet van plan in te gaan op de provocaties van de minister”.

De linkse partijen en de federalistische Lega Nord, die zijn zakenkabinet steunen, hebben de motie van wantrouwen ingediend omdat Mancuso met zijn kritiek op onder andere het Milanese parket op één lijn zit met het rechtse blok, dat geleid wordt door mediamagnaat Silvio Berlusconi.

Pag.4: Rechters opnieuw onder vuur

Tegen Berlusconi loopt in Milaan een aantal zaken op verdenking van corruptie en financiële fraude. Gezien de duidelijke meerderheid die de linkse partijen en de Lega Nord samen hebben in de Senaat en gezien de stemverklaringen die rond het middaguur waren afgelegd, stond het vrijwel vast dat de motie van wantrouwen zou worden aangenomen.

Maar het vervolg op het aannemen van de motie tegen de minister van justitie is hoogst onzeker. Het is in Italië nooit eerder gebeurd dat de partijen die een kabinet steunen, proberen via een motie van wantrouwen een minister ten val te brengen. Mancuso wil beroep aantekenen bij het Constitutionele Hof omdat een individuele motie van wantrouwen volgens hem niet mogelijk is.

Op de valreep heeft Mancuso opnieuw 'Milaan' onder vuur genomen. Hij heeft de Opperste Raad voor de Magistratuur verzocht disciplinaire actie te nemen tegen Borrelli. Aanleiding is een telefoontje waarmee de Milanese hoofdofficier van justitie Francesco Saverio Borrelli op de avond van 21 november vorig jaar president Scalfaro heeft ingelicht over het juridische onderzoek dat was begonnen tegen Berlusconi. Berlusconi zelf was toen alleen nog maar telefonisch hiervan op de hoogte gesteld en had de papieren uit Milaan nog niet in handen.

De meeste Italiaanse krantelezers zullen hierover morgen niet terugvinden omdat de journalisten gisteren onverwachts besloten voor drie dagen in staking zijn gegaan. Volgens rechts is dat geen toeval, maar een bewuste poging minister Mancuso monddood te maken. Bij eerdere politieke crises zijn geplande stakingen in de pers afgelast om het publiek te kunnen informeren.

    • Marc Leijendekker