Kredietverzekeraar NCM boekt verlies door voorziening

ROTTERDAM, 19 OKT. De kredietverzekeringsmaatschappij NCM-Holding heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geboekt van 5,9 miljoen gulden. Het verlies is het gevolg van een voorziening van 45 miljoen gulden voor reorganisaties, kosten voor de invoering van een nieuw automatiseringssysteem en een lagere waardering van onroerend goed.

Over het eerste halfjaar van 1994 boekte de houdstermaatschappij van onder meer de Nederlandsche Crediet Verzekeringsmaatschapij (NCM) nog een winst van 24,2 miljoen gulden. De kredietverzekeraar, die vanaf eind 1991 branchegenoten overnam in de VS, Scandinavië, België en Israel zal voorlopig niet verder expanderen. De NCM richt zich op versterking van haar positie in West-Europa.

Aandeelhouders van de NCM (banken en verzekeraars) geven de onderneming een financiële injectie van 50 miljoen gulden. “Met die 50 miljoen spreken de commissarissen vertrouwen uit in de NCM”, zegt een woordvoerder. NCM wil met de kapitaaluitbreiding de dienstverlening verbeteren en haar positie op bestaande markten versterken.

Oud-bestuursvoorzitter H. Groen van NCM, die eind 1994 na een dienstverband van dertig jaar “om persoonlijke redenen” vertrok, is desgevraagd vol lof over de koers van zijn voormalige werkgever. “De directe afschrijvingen op onroerend goed en de kosten voor automatisering zijn een moedige stap”, zegt Groen. “We hebben dit scenario al eerder overwogen, er is geen sprake van een plotselinge koerswijziging.”

Voor heel 1995 voorspelt NCM een resultaat dat “net iets onder” het halfjaarresultaat ligt. In 1996 verwacht de kredietverzekeraar opnieuw winst te maken. Oud-topman Groen voorspelde in juni van dit jaar dat het resultaat over 1995 “duidelijk beter” zou zijn dan de 17,6 miljoen van 1994.

NCM heeft besloten voorzieningen die in het verleden geleidelijk ten laste van de jaarresultaten werden gebracht, dit jaar ineens af te boeken. Een belangrijk deel van de voorziening van 45 miljoen is bestemd voor de invoering van een nieuw risico-acceptatiesysteem: databestanden met gegevens over de kredietwaardigheid van binnen- en buitenlandse ondernemingen zullen worden geïntegreerd. Ook de herwaardering van onroerend goed in Amsterdam komt ten laste van het jaarresultaat over 1995. Ten slotte zijn voorzieningen getroffen voor reorganisaties die volgens NCM nodig zijn om de internationale concurrentiepositie van het bedrijf te versterken.

Topman M. Hulshoff verwacht niet dat bij NCM op korte termijn arbeidsplaatsen verloren gaan, maar hij geeft geen garantie voor behoud van werkgelegenheid voor de 1170 medewerkers.

Hij signaleert een positieve ontwikkeling van de kredietverzekeringsactiviteiten in de eerste helft van 1995. De premie-inkomsten stegen met acht procent tot 327,3 miljoen gulden.