Kinderpagina

Slakken en spinnen

Ben je bang voor slakken? Sommige mensen, oude en jonge, griezelen ervan: die harige lijven, die kriebelende poten. Ze durven er niet eens naar te kijken. Anderen doen dat juist graag. Die vinden die beesten juist spannend en kijken er graag naar hoe kunstig ze hun web spinnen en hoe geduldig ze wachten op hun prooi van kleine insekten. Vind je slakken vies, omdat ze zo slijmerig zijn? Of alleen maar saai, omdat ze zich zo langzaam verplaatsen? Maar slakken dragen hun huis op hun rug, en dat is toch iets heel bijzonders.

Hoe spinnende spinnen en slijmerige slakken leven is nog tot 29 okt te zien in De Wieden, het bezoekerscentrum van de Vereniging Natuurmonumenten in het Overijselse Sint Jansklooster. Je kunt daar ook tekenen en knutselen en allerlei opdrachtjes vervullen. Dag behalve ma open van 10-17u, inl 05274-6644. Toegang gratis.

Kuik en Vark

Op basis van de avonturen van Kuik en Vark (Uitg. Ploegsma), de twee door Koos Meinderts bedachte vriendjes, het kuiken en het varken, heeft de theatergroep Van Wanten een voorstelling gemaakt voor kinderen van vier tot acht jaar. Kuik wordt bijna vermoord door een slagersmes, omdat Vark het ei waar Kuik in zit, kapot wil slaan. De vriendjes willen een kerstmis meemaken, zoals op een kerstkaart staat, ze willen de maan redden van de verdrinkingsdood, Vark wil boos worden maar kan dat niet en Vark en Kuik zijn bang dat ze niet echt bestaan... Zo 22 okt, om 14u in het Kinderboekenmuseum van het Nederlands Letterkundig Museum, Prinses Irenepad 10, Den Haag. Toegang ƒ 10. Res. 07O-3471114.

Varen voor de vrijheid

Rogier Zwanenburg en Marijke Bloem, twee Amsterdamse kinderen, zijn smoorverliefd op elkaar. Maar ze kunnen niet bij elkaar blijven. Rogier gaat een paar maanden werken op een stoomschip. Als ze afscheid nemen van elkaar weten ze niet dat kort daarop de Tweede Wereldoorlog zal uitbreken. De theatergroep Pandemonia heeft in opdracht van het Scheepvaartmuseum een voorstelling gemaakt over de belevenissen van Rogier en Marijke. Avontuur, spanning, een beetje romantiek: het verhaal van zeelieden in de oorlog, speciaal geschreven voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Di 24, wo 25 en do 26 te zien in het Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1 in Amsterdam. De voorstelling begint om 13u15, 14u15 en 15u15, duur 25 minuten, en is bij de toegangsprijs van het museum inbegrepen. Inl 020-5232222.

Werkhoek Museon

Zoals elke woensdag is er in het Museon weer De Werkhoek, waarin kinderen van 8 t/m 12 jaar op een thema iets kunnen opsteken en zelf uitvoeren. Omdat De Werkhoek van de maand oktober in het teken van vogels staat, zijn deze maand zeer uiteenlopende activiteiten rondom deze gevederde vrienden. Op 25 oktober wordt in het Museon, waar tal van opgezette vogels zijn, uitgelegd hoe je een vogel opzet. Vervolgens wordt geprobeerd te achterhalen welk geluid bij welke vogel hoort mag je zelf vogelfluitjes maken.

De Werkhoek van 22 oktober staat in het teken van het onderzoek van fossielen. kinderen kunnen zelf afgietsels maken.

Toegang: ƒ 7,50 op woensdag en de eerste zondag van de maand. Res. 070-3381383

Utopia

Vanaf zondag 22 oktober organiseert sociaal-cultureel centrum De Warrekamp op zes achtereenvolgdende zondagen 'Utopia', waarbij jongeren vanaf 14 jaar met architecten en beeldend kunstenaars bouwwerken kunnen maken en fantasiesteden ontwerpen, in een plant-als-huis kunnen kruipen of als geveltoerist ronddwalen. Er zijn workshops, video- en diavertoningen en je kunt ideeën uitwisselen in café Utopia. Ook aan de buitenkant ondergaat het centrum een utopische face-lift. Aanmelden bij De Warrekamp, Brink 29, Laren (NH), tel: 02153-15461. Kosten, incl. toegang voor film en lezing: ƒ 80,-

Sprookjes

Wist je dat sprookjes vroeger alleen maar aan grote mensen werden verteld? Sprookjes waren niet voor kinderen. Op lange winteravonden kwamen de mensen bij elkaar en zaten bij het vuur, deden wat handwerk of repareerden werktuigen en vertelden elkaar verhalen, meestal sprookjes en sagen. Oude verhalen, die nergens opgeschreven waren en steeds opnieuw verteld werden. In Duitsland leefden begin vorige eeuw twee broers, de gebroeders Grimm. Ze reisden langs dorpen, boerenhoeven en steden, hoorden de verhalen en kwamen op het idee om ze in een boek te zetten. In 1815 schreven ze hun eerste sprookjesboek 'De sprookjes van Grimm'. Zaterdagavond 21 okt kan je in 't Voorkamertje, Rapenburg 17 in Leiden vanaf 20u luisteren naar twee hele mooie Grimm-verhalen 'De twee reisgezellen' en 'De Bereman'. Res. 071-128658. Vanaf 7 jaar. Toegang ƒ 10,-.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker