Jeltsin: Kozyrev weg zodra er een goede kandidaat is

MOSKOU, 19 OKT. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft vanmorgen aangekondigd zijn minister van buitenlandse zaken, Andrej Kozyrev, te zullen vervangen zodra er een geschikte opvolger is gevonden. “Mijn beslissing staat vast”, aldus Jeltsin op een persconferentie voorafgaand aan zijn vertrek naar Parijs en naar de viering van de vijftigste verjaardag van de Verenigde Naties in New York.

Op een vraag over de positie van de al eerder fel door hem bekritiseerde Kozyrev antwoordde de president: “Laat hem doorgaan met werken. Maar mijn beslissing staat vast. Er is alleen nog geen concreet besluit over de personele invulling. We moeten een geschikte kandidaat vinden.”

Hij zei dat hij “geen verbetering” had gezien in Kozyrevs optreden sinds Jeltsin de minister vorige maand op een persconferentie in het Kremlin openlijk had gewaarschuwd. Hij zei toen “niet tevreden” te zijn over de minister, die volgens de president ook maar zelden op zijn ministerie was. Vanmorgen verweet hij Kozyrev niet in staat te zijn de buitenlandse politiek van Rusland met de andere ministeries in Moskou te coördineren.

Andrej Kozyrev (44) dient zijn land en zijn president al sinds 1991 en is de langst zittende minister in de Russische regering. Aanvankelijk gold hij in het buitenland als zeer Westers georiënteerd en liberaal. Het afgelopen jaar is zijn toon wat harder en nationalistischer geworden. In eigen land staat hij bloot aan hevige kritiek nu keer op keer blijkt dat de invloed van Moskou in de wereld is afgenomen. Vooral in het conflict in het voormalige Joegoslavië en tegenover de op handen zijnde uitbreiding van de NAVO zou de minister zich in Jeltsins ogen slap hebben opgesteld. Jeltsin waarschuwde vanochtend opnieuw tegen uitbreidingsplannen van de NAVO en het stationeren van NAVO-kernwapens in voormalige Oostbloklanden.

Kozyrev heeft zich de afgelopen maanden op soms opmerkelijke wijze tegen de kritiek verweerd. Twee keer al heeft hij de lage salarissen van zijn diplomaten aangevoerd als reden voor de geringe invloed van Rusland in de wereld. En afgelopen zondag, tijdens een vraaggesprek op de televisie, antwoordde hij op de vraag of Moskou het initiatief in de kwestie Bosnië niet geheel was kwijtgeraakt: “Ja, dat is misschien zo. Maar kijk eens hier: meneer Holbrooke [de Amerikaanse onderhandelaar] wordt vergezeld door een tolk, een historicus, een geograaf, tal van andere deskundigen en heeft twee vliegtuigen tot zijn beschikking. Onze Ivanov [de Russische onderhandelaar] is alleen en moet gewoon lijnvluchten nemen.”

Kozyrev is overigens al herhaaldelijk 'afgeschreven' zonder dat dit tot zijn vertrek heeft geleid. Maar zo duidelijk als vanmorgen heeft de man die uiteindelijk over Kozyrevs lot beschikt zich nooit uitgelaten.