Hof Karlsruhe vernietigt vonnis Marcus Wolf

BONN, 19 OKT. Het Duitse hooggerechtshof te Karlsruhe (BGH) heeft gisteren het vonnis vernietigd waarbij een rechtbank te Düsseldorf twee jaar geleden de vroegere DDR-spionagechef Markus Wolf (72) tot zes jaar gevangenisstraf had veroordeeld wegens landverraad, omkoping en spionage tegen de Bondsrepubliek. Het BGH volgde daarmee een arrest van 15 mei 1995 van het Constitutionele Hof dat oordeelde dat Oostduitsers na de Duitse eenwording niet kunnen worden bestraft voor daden die volgens de destijds geldende DDR-wetgeving niet strafbaar waren. Het BGH heeft de vraag of Wolf wel anderszins kan worden vervolgd, bijvoorbeeld voor het laten ontvoeren en chanteren van mensen uit West-Duitsland, terugverwezen naar een andere strafkamer van de rechtbank in Düsseldorf.