Herzog met koningin Beatrix in Aken

MAASTRICHT, 19 OKT. De Duitse president R. Herzog heeft gisteren op de laatste dag van zijn tweedaags staatsbezoek aan Nederland samen met koningin Beatrix een bezoek gebracht aan Aken en Maastricht. Met het gezamenlijk bezoek wilde het Duitse staatshoofd de samenwerking onderstrepen tussen Nederland en Duitsland in de grensstreken.

Vanaf vliegveld Valkenburg vlogen koningin Beatrix en president Herzog gistermiddag naar Maastricht. Daar reden ze met de koninklijke bus naar de Duitse grensplaats Aken, waar een kleine tweeduizend mensen zich op het marktplein hadden verzameld om de koningin en president te verwelkomen.

Nooit eerder maakte een staatshoofd tijdens een officieel bezoek aan Nederland een uitstapje over de grens. In Aken werd gesproken met vertegenwoordigers uit het Euregio-gebied, onder meer over de verdere industrialisering van het grensgebied Heerlen-Aken. In tien jaar moet dat 12.000 arbeidsplaatsen opleveren. Volgens voorzitter Antwerpes van het gewest Aken-Keulen moeten de burgers “het gevoel krijgen dat een verenigd Europa ook praktische voordelen geeft”.

Tijdens de ontvangst in het raadhuis zei burgemeester Linden van Aken dat de afkeer van Nederlandse jongeren van Duitsers is gebaseerd op “angsten” die voortkomen uit een “David en Goliath-complex”. Volgens de burgemeester is er nog veel “vertrouwenswerk” te doen. Ook president Herzog onderstreepte gisterochtend na afloop van een gesprek met leden van de Eerste en Tweede Kamer het belang van contacten tussen Duitse en Nederlandse jongeren.

Vanuit Aken keerden koningin Beatrix en president Herzog per koninklijke bus terug naar Nederland. Ze brachten een bezoek aan het provinciehuis in Maastricht. Daar wees gouverneur Van Voorst tot Voorst er in zijn toespraak daar op dat de Euregio kampt met ingewikkelder geworden nationale regelgeving aan beide zijden. Dat werpt ook voor Euregio barrières op gebieden als onderwijs en milieu op, aldus de gouverneur.