Heiner succesvol in veredelde Draak

ROTTERDAM, 19 OKT. Zeiler Roy Heiner heeft gisteren bij Bermuda met 3-1 gewonnen van de Canadees Ross MacDonald. Daardoor vaart hij morgen in de kwartfinales tegen de Engelsman Chris Law. Mocht Heiner zondag de finale winnen, dan verdient hij 250.000 dollar.

“We hadden onze handen vol aan hem”, zei Heiner na afloop. “De verschillen bleven klein. Hij had zich via kwalificatiewedstrijden geplaatst en was al vier dagen met deze boten aan het varen. Wij hadden pas een halve dag kunnen oefenen en moesten nog wennen. We waren zelf niet zo snel, het ging niet zo lekker.”

Heiner staat vijfde op de wereldranglijst in het matchracen, een wereldwijd circuit van wedstrijden. Bij matchracen zeilt één boot tegen één boot om drie gewonnen races op één parcours. Een wedstrijd begint met zestien deelnemers. Er zijn acht geplaatste teams, de overige acht moeten zich kwalificeren. Na elke ronde valt de helft af.

De organisatie ter plekke levert de boot. Dat kan steeds een andere zijn. Heiner won dit jaar twee van de vijf wedstrijden die meetellen om het klassement van de Brut Cup. Bermuda is de laatste. Als bonus beloofde de sponsor van te voren een bonus van een kwart miljoen dollar aan de zeiler die drie wedstrijden zou winnen. Dat is een ongekend hoog bedrag in de zeilsport, waar het prijzengeld meestal nauwelijks de kosten dekt.

“We varen hier in een IOD, een International One Design, een soort grote Draak”, vertelt Heiner vanaf het eiland. “Een ouderwetse, trage boot in vergelijking met de schepen die we kregen in de wedstrijden die ik heb gewonnen. Dat waren moderne snelle schepen, zoiets als een Whitbread-60.” Iedere dag, zelfs na iedere race, moeten de teams overstappen op een andere boot om mogelijk materiaalvoordeel te vermijden.

Heiner heeft als bemanning Dirk de Ridder, een Deen en een Nieuw-Zeelander. Morgen moet hij het opnemen tegen de Engelsman Chris Law, die gisteren de Franse wereldkampioen Bertrand Pace uitschakelde. De weerkundigen voorspellen veel wind, tien tot twintig knopen, voor de komende drie dagen. Bermuda ligt ter hoogte van Florida, ongeveer duizend kilometer uit de kust.