Handelstekort VS daalt onverwachts

WASHINGTON, 19 OKT. Het Amerikaanse tekort op de handelsbalans (goederen en diensten) is in augustus onverwachts sterk afgenomen van 11,2 miljard tot 8,8 miljard dollar. Een toename van de export van auto's en vliegtuigen was de belangrijkste oorzaak.

Analisten hadden gerekend op een lichte vermindering tot 11 miljard dollar. Het tekort in juli was aanvankelijk op 11,5 miljard berekend, maar is inmiddels gecorrigeerd tot 11,2 miljard.

Het tekort over augustus is het kleinste sinds vorig jaar december. Dat kwam vooral doordat de waarde van de Amerikaanse export met 3,7 procent steeg tot een recordbedrag van 65,7 miljard dollar. De uitvoer van auto's, vliegtuigen en onderdelen droeg daaraan het meeste bij. De import van de VS was met 74,6 miljard dollar vrijwel onveranderd, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers van het ministerie van handel.

Het politiek uiterst gevoelige tekort in de handel met Japan bleef staan op ongeveer 5,1 miljard dollar. Maar het negatieve saldo met de Europese Unie liet een scherpe vermindering zien van 2,66 miljard dollar tot 494 miljoen dollar. Met Nederland hebben de VS een overschot. Dat groeide van 659 miljoen tot 903 miljoen dollar.

Over de eerste acht maanden van het jaar ging het tekort op de Amerikaanse handelsbalans ten opzichte van dezelfde periode van 1994 omhoog van 70,1 naar 82,1 miljard dollar. Het negatieve saldo met Japan steeg licht van 41,9 tot 42,6 miljard dollar, terwijl dat met de Europese Unie iets daalde van 7,3 tot 7,1 miljard dollar. Het Amerikaanse overschot in de handel met Nederland groeide flink van 4,4 tot 6,7 miljard dollar.

De regering van president Clinton verwelkomde het tekortcijfer over augustus als een ommekeer. De dollarkoers steeg na de bekendmaking van gisteren. Analisten verwachten niettemin dat de handelsbalans dit jaar een enorm tekort zal vertonen, dat met 183 miljard dollar dat van vorig jaar (166 miljard dollar) nog zal overtreffen. Dat is volgens hen een weerspiegeling van de zwakte van economieën elders in de wereld en hoge importprijzen. Dit laatste is een gevolg van de dollarkoers, die de afgelopen maanden weliswaar is gestegen maar nog altijd zwak is.

Het beleid van Washington is er steeds op gericht elders markten te openen met vaak harde onderhandelingen. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor zei gisteren dat gezien de jongste cijfers het beleid succesvol is.