Graf in tranen na mislukte rentree

BRIGHTON, 19 OKT. Steffi Graf heeft gisteren haar tweede nederlaag van dit tennisjaar geleden. In Brighton verloor de Duitse favoriete in drie sets van de Zuidafrikaanse qualifier Marian de Swardt: 6-2 4-6 6-1. In augustus verloor ze voor het laatst. In Toronto was de Zuidafrikaanse Coetzer haar de baas.

Graf maakte gisteren haar rentree na een afwezigheid van zes weken. Na afloop barstte ze, net als vorige maand bij de US Open, in tranen uit. De belastingfraude van haar gearresteerde vader speelt haar zowel op als buiten de tennisbaan danig parten.

Dinsdag had ze zich nog optimistisch uitgelaten over haar comeback. “De afgelopen tijd was de vreselijkste en ongelukkigste periode van mijn leven. Tennis is op dit moment het belangrijkste. Mijn sport is de enige manier om alle heisa nu en dan te ontvluchten.” Ze zei blij te zijn even buiten haar vaderland te verblijven. “Als ik in Duitsland naar de autoradio luister hoor ik om de vijf minuten wel iemand iets roepen over de 'affaire Graf'. En 's avonds op televisie zie ik hoe allerlei mensen discussiëren of ik nu wel of niet de gevangenis in moet.”

Over haar sponsors hoeft Graf zich niet al te veel zorgen te maken. Nadat geldschieter Opel zich na tien jaar wegens de belastingperikelen van de familie heeft teruggetrokken, maakte kledingfabrikant Adidas bekend het contract met Graf gewoon uit te dienen. De Duitse zal tijdens de Masters in New York (13-19 november) haar nieuwe kledingcollectie voor 1996 showen. Racketfabrikant Wilson heeft voor Graf een speciaal slagwapen geproduceerd. Het bedrijf gaf dinsdag een schriftelijke verklaring uit, waarin het zijn volste vertrouwen in Graf uitsprak.

In Mannheim ontkende de opnebare aanklager dat haar vader Peter Graf op korte termijn wordt vrijgelaten. Graf senior zegde voor het eerst zijn medewerking toe aan het onderzoek van justitie. Hij zal zich verantwoorden voor zijn financiële malversaties.

Miriam Oremans zorgde voor een andere verrassing in Brighton. De Brabantse was veel te sterk voor de als tweede geplaatste titelhoudster Jana Novotna: 6-4 6-0. Twee weken geleden waren de rollen nog omgedraaid bij het toernooi van Zürich. De Tsjechische kampte gisteren met de naweeën van een griepaanval. Ook Kristie Boogert bereikte de kwartfinales in de Engelse badplaats. Zij won met 6-3 6-4 van Sabine Appelmans uit België. (ANP)