Gemeenten claimen 15 mln van De Nederlandsche Bank

ROTTERDAM, 19 OKT. Vier Nederlandse gemeenten eisen bij de Amsterdamse rechtbank bijna 15 miljoen gulden van De Nederlandsche Bank wegens falend toezicht op een kleine bank, de Amsterdam-American Bank, die in augustus 1981 op de fles ging. Dat heeft de advocaat van de vier gemeenten (Hillegom, Nieuwegein, Monster en Urk), mr. A. Lubbers, vanochtend meegedeeld. Voor zover bekend is het de eerste keer dat de centrale bank zich voor de rechter moet verantwoorden voor het uitgeoefende toezicht op een bank.

De vier gemeenten hadden voor een bedrag van bijna 10 miljoen gulden deposito's uitstaan bij de kleine bank, die in Amsterdam was gevestigd. Dat geld bleek grotendeels verdwenen toen de bank onverwacht over de kop ging.

De gemeenten zijn dertien jaar geleden al begonnen met de juridische procedure om hun schade vergoed te krijgen. Doordat de Nederlansche Bank zich met hand en tand verzette tegen openbaarmaking van vertrouwelijke gegevens uit het toezichtsdossier en een medewerker van de centrale bank daarvoor naar het Europees Hof ging liep de procedure grote vertraging op. Gisteren troffen de advocaten elkaar bij de Amsterdamse rechtbank voor de pleidooien, zo vertelt Lubbers.

De Nederlandsche Bank wees de schadeclaim van de hand. Zij zegt dat er adequaat toezicht is uitgeoefend en dat de Amsterdam-American Bank het slachtoffer is geworden van fraude van de aandeelhouders. Toezicht kan niet onder alle omstandigheden deconfitures voorkomen, zei advocaat mr. C. Mout van De Nederlandsche Bank vanochtend.

    • Menno Tamming