Fusie Philips en BSO laat Damrak koud

AMSTERDAM, 19 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen nauwelijks onder de indruk van de overname door Philips van automatiseerder BSO/Origin. Philips noteerde tegen het middaguur 20 cent lager op 71,50 gulden. Over de gehele linie waren de koersen licht in de min. De AEX-index van dertig toonaangevende fondsen daalde met 1,46 punten tot 456,31.

AMSTERDAM De aandelensplitsing van de technische groothandel Otra in een verhouding van eén op tien die het bedrijf vanmorgen bekend maakte zorgde voor een koersstijging van het aandeel. Otra boekte en winst van vier gulden op 342 gulden.

De chemiefondsen stonden vanmorgen onder druk. In reactie op een verzwakking van de chemische waarden in de Verenigde Saten had vooral Akzo Akzo Nobel te lijden. Het chemiefonds daalde met 1,30 gulden tot 184,30 gulden. Branchegenoot DSM verloor een gulden op 123,70 gulden.

Behalve de chemie stond onder de hoofdfondsen ook Heineken onder druk. Het aandeel daalde ruim een gulden tot 267 gulden. Bank-verzekeraar Fortis gaf tachtig cent prijs op 92,50 gulden. Procentueel was Nedlloyd opnieuw de snelste daler met een koersverlies van 1,30 op een koers 41,80 rond het middaguur. Sinds de profit warning van Nedlloyd topman Berendsen fluctueert de koers van het aandeel heftig. Een handelaar verwacht niet dat het jojo-effect lang zal aanhouden. “Er liggen enkele grote verkooporders in het verschiet, het fonds gaat naar de dertig gulden”, voorspelt hij.

Met een minimale stijging van 0,1 cent tot 1,5915 gulden kon de dollar vanmorgen geen bodem leggen onder de handel op het Damrak. Gisteravond was de koers van de Amerikaanse munt in New York opgelopen tot bijna 1,5950 gulden, maar tijdens de handel in het Verre Oosten moest de dollar het gewonnen terrein voor een groot deel weer prijs geven. Op de Europese valutamarkten bleef deze lage koers gehandhaafd.

De Franse franc boekte met een koers van 31,995 gulden per honderd een lichte winst. De Franse munt kon echter niet overtuigen. Handelaren vrezen dat de renteverhoging waartoe enkele grote banken gisteren besloten de Franse economie in problemen kan brengen.

In de koers van het pond sterling kwam weinig verandering. De Britse munt noteerde vanmorgen 2,4995 gulden tegenover 2,4985 aan het eind van de handel gisteren. Ook de lire kwam met een koers van 0,9940 gulden per duizend nauwelijks in beweging. Gisteren sloot de Italiaanse munteenheid op 0,9935 gulden per duizend.

NEW YORK Wall Street stond gisteren opnieuw in het teken van de derde kwartaalcijfers. Microsoft en First Interstate Bank publiceerden gunstige resultaten. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen moest desondanks met 18,42 punten naar beneden tot 4777,52. Microsoft maakte dinsdag na beurs bekend dat de succesvolle introductie van Windows 95 de kwartaalwinst met meer dan de helft heeft doen toenemen tot bijna een half miljard dollar. Microsoft sloot vier dollar hoger op ruim 95 dollar. De beoogde fusiepartners Wells Fargo en First Interstate, waren fors hoger.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte de Nikkei-index vandaag een lichte winst. De graadmeter voor de 225 belangrijkste beursfondsen ging met 59,35 punten omhoog tot 17.955,36.