Franse kookkunst

Raymond van den Boogaard schreef naar aanleiding van het televisieprogramma 'La cuisine des mousquetaires', vrijwel dagelijks uitgezonden op de Franstalige zender TV5 een stukje, 'De kunst van het koken als levensvervulling' (NRC Handelsblad, 10 oktober). Hij poogt uit te leggen waarom men vooral dit programma niet moet missen. Eerst wordt de corpulentie van de twee presentatrices aangehaald, vervolgens de hiërarchie, om ten slotte de toch wel vreemde, exotische en haast barbaarse bereidingswijze van bijvoorbeeld kreeft te beschrijven. Voorwaar toch geen aanbeveling. Ik maak bezwaar tegen het noemen van de lichaamsbouw van de beide dames; dit doet niet ter zake. Ten tweede heeft de redacteur het programma nooit goed bekeken of begrepen, aangezien niet Maïté de aangeefster is, maar juist de kokkin en omgekeerd Micheline haar juist alles aanreikt. “En Maïté, wat eten we vandaag?”, is de immer terugkerende vraag, gesteld door de wat ouder ogende, grijzende dame, Micheline dus. Ten derde wil ik een pleidooi houden voor de onbekommerde eetcultuur in Frankrijk, waar je nog kunt zien dat je kreeft eet, waar je als je een kip koopt nog kunt zien dat het een kip was, en waar je als je vegetarisch wilt eten nog kunt zien dat de maaltijd uit louter groenten bestaat.

    • Jacques Thelosen