Exodus Afrikanen begonnen; Syrië zal 500 Palestijnen uit Libië opnemen

LARNACA, 19 OKT. Syrië heeft zich gisteren bereid verklaard het merendeel van de 650 Palestijnen op te nemen die zich aan boord bevinden van het passagiersschip Countess M, voor de kust van Cyprus. Ze zijn afkomstig uit Libië, dat in augustus 30.000 Palestijnen gelastte het land te verlaten.

Damascus liet gisteren weten dat passagiers met een Syrisch paspoort toegang tot het land zullen krijgen. Volgens de Syrische zaakgelastigde in Cyprus, Rosdom al-Zoubi, beschikken 505 van de Palestijnen over Syrische papieren.

De spanning aan boord van de Countess M liep gisteravond hoog op nadat Syrië zijn besluit bekend had gemaakt. Enkele van de Palestijnen die door Syrië werden afgewezen, uitten hun ongenoegen hierover op de Cyprische televisie. Toen de Griekse bemanning daaraan een einde maakte, ontstond er een handgemeen.

De uitwijzing van de Palestijnen vloeit naar wordt aangenomen voort uit de vredesregeling tussen Israel en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie - de Libische leider, Muammar Gaddafi, is een fel tegenstander van vrede met Israel. Overigens heeft Gaddafi tot nu toe slechts 1.500 Palestijnen uitgewezen; behalve de 650 aan boord van de Countess M, verblijven nog 850 verjaagde Palestijnen bij de Egyptisch-Libische grens.

Tripoli kondigde dinsdag aan dat ook nog eens een miljoen Afrikaanse gastarbeiders (voornamelijk Egyptenaren en Soedanezen) het land zullen moeten verlaten. Waarnemers leiden hieruit af dat ook economische motieven een rol spelen bij de massale uitwijzing.

Een grote stroom van Soedanese repatrianten is inmiddels op gang gekomen. In Libië werkten tot voor kort naar schatting 450.000 Soedanezen. De Soedanese regering verwacht dat 300.000 van hen Libië moeten verlaten. 25.000 van hen zijn al in eigen land teruggekeerd of nog onderweg.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verwierp dinsdag een Libisch verzoek om buitenlanders per vliegtuig te mogen repatriëren. Tegen Libië is sinds 1992 een uitgebreid VN-embargo van kracht, inclusief een verbod op luchtverkeer, in verband met de Libische weigering twee verdachten uit te leveren van de bomaanslag op een Amerikaanse verkeersvliegtuig, boven het Schotse Lockerbie in 1992. Daarbij kwamen destijds 270 mensen om het leven. (AP, Reuter)