Dreiging met bom verstoort enquête

DEN HAAG, 19 OKT. Het gebouw van de Eerste Kamer is vanmorgen ontruimd wegens een bommelding tijdens een verhoor van de parlementaire enquête opsporingsmethoden. Op het moment van de melding, die vals bleek te zijn, werd de Rotterdamse advocaat T. van der Spoel verhoord.

Om tien voor half elf kwam bij het ANP in Den Haag een anonieme mededeling binnen dat om half elf in de Eerste Kamer een bom zou ontploffen. “Ik moet u helaas onderbreken”, zei voorzitter Van Traa tegen Van der Spoel. “Er zijn namelijk redenen om de vergadering hopelijk kortstondig te schorsen. Wij dienen ook dit lokaal te verlaten. Wij dienen zelfs het gebouw te verlaten.” Na een onderzoek van twintig minuten werd het gebouw weer vrijgegeven.

Van der Spoel trad als advocaat op in grote strafzaken, waaronder die tegen de Rotterdamse drugsbaron L. Daarin had het openbaar ministerie een afspraak gemaakt met een medeverdachte om informatie te leveren. In ruil daarvoor zou hij niet worden vervolgd. De medeverdachte werd echter voortijdig geliquideerd. L. werd veroordeeld tot twaalf jaar cel. Van der Spoel zei tegen een regeling voor kroongetuigen te zijn. Die leveren volgens hem “per definitie” onbetrouwbare informatie. “Als ik de garantie krijg dat ik niet verder word vervolgd wil ik ook wel een verhaal verzinnen. Je vecht voor je eigen hachje.”

Die mening had vanmiddag ook de deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, T. de Waard.

Advocaten zullen in de toekomst steeds meer zelf op onderzoek uit gaan in strafzaken om de “geweldige achterstand” in te lopen die zij ten opzichte van politie en justitie hebben, voorspelde Van der Spoel. “Ik denk dat we wat dat betreft de Amerikaanse kant opgaan.” Volgens hem heeft het openbaar ministerie zijn “magistratelijke positie” verloren. De afstand die de officier van justitie bewaart tot de politie is volgens hem verdwenen. In veel zware strafzaken heeft het OM nog slechts oog voor het winnen van de zaak, aldus Van der Spoel.

De opsporingsmethoden van politie en justitie hoeven wat Van der Spoel betreft niet te worden uitgebreid. De Waard zei fel tegenstander te zijn van het doorleveren van verdovende middelen door de politie. “De overheid dreigt de grootste drugsdealer van Nederland te worden”, zei hij.