Dijkstal laakt kritiek Wiegel op referendum

DEN HAAG, 19 OKT. Minister Dijkstal (binnenlandse zaken) vindt dat zijn partijgenoot, VVD-senator Wiegel, voor zijn beurt heeft gesproken met zijn kritiek op de kabinetsplannen om een correctief referendum en een nieuw kiesstelsel in te voeren. De definitieve voorstellen van het kabinet zijn er nog niet en de Tweede Kamer is als eerste aan zet om een beslissing te nemen. Daarop vooruitlopen is volgens Dijkstal “nieuwlichterij die ik niet voor mijn rekening neem”.

Dijkstal zei dit gisteren in de Tweede Kamer tijdens de voortzetting van het debat over zijn begroting. Wiegel verklaarde dinsdagavond op een partijbijeenkomst in Sassenheim tegenstander te zijn van zowel het referendum als een gemengd kiesstelsel. Het referendum is volgens het Eerste-Kamerlid Wiegel “een modieus idee van de jaren zestig” en het gemengd kiesstelsel “een schoolvoorbeeld van een halfzacht compromis”. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft ook grote problemen met de kabinetsvoorstellen voor de wijziging van het kiesstelsel.

Premier Kok (PvdA) en de vice-premiers Van Mierlo (D66) en Dijkstal (VVD) bereikten al in september overeenstemming over de invoering van een referendum en wijziging van het kiesstelsel. Die plannen lekten enige weken terug uit.

De VVD-fractie blijft bij haar standpunt dat besluiten over grote infrastructurele projecten, zoals de aanleg van de Betuwelijn, geen onderwerp mogen zijn van een referendum. Aan dit soort besluiten gaat een uitgebreide inspraakprocedure vooraf. De VVD vindt dat voldoende.

De twee andere regeringsfracties PvdA en D66 willen wel de mogelijkheid openen om over deze projecten een referendum te laten houden. Maar gisteravond maakte PvdA-woordvoerder Rehwinkel duidelijk dat als de prijs daarvoor “een totaal uitgeklede inspraakronde vooraf” wordt, zijn fractie de voorkeur aan inspraak vooraf biven een referendum achteraf. Het CDA, de grootste oppositiefractie, is geheel tegen een referendum.