Dezelfde druif, maar dan anders; Voorbij de Beaujolais Primeur

Het zou kunnen dat de economische boycot door consumenten een gerespecteerd politiek wapen wordt, denken sommige commentatoren die de vinger aan de pols der volkeren houden. Zie wat Greenpeace onlangs Shell heeft aangedaan. Zo kunnen anderen het ook, en op het ogenblik is de Nederlandse wijndrinker zijn krachten aan het beproeven op de Fransen.

Het zijn er maar enkelen, zeggen de wijnhandelaren. Hoeveel dan, tien procent? Zoiets; hier meer, daar minder. Het blijft kruimelwerk vergeleken bij de boycot van de Zuidafrikaanse wijnen voordat de apartheid afgeschaft werd. Aan de Overtoom in Amsterdam is een wijnhandel gevestigd die destijds van de correcte politieke lijn afweek met een aanbod van Kaapse wijnen. Heel wat meer dan tien procent van de drinkers wilde er niets mee te maken hebben, en een keer werden er ruiten ingegooid.

Sinds enkele jaren fonkelen de Klein Constantia, de Kanonkop en de Meerlust ongestoord in hun Kaapse hoek achter in Overtoom 500. En kijken er nu grimmige francofoben naar binnen? Nee, zegt Nyckele Sap die deze winkel sinds kort beheert, er komt alleen wel eens iemand die zegt: ik wil wijn maar geen Franse. “Dat vind ik best want wij blinken juist uit in andere. Tegen degenen die vooral Beaujolais Primeur willen gaan drinken als die komt zeg ik, hier is de Gamay, dezelfde druif als van de Beaujolais, van Fairview in Paarl. Hij staat open om te proeven.”

Als Albert Heijn en Gall & Gall zeventig procent minder Primeur verkopen dan vorig jaar, zoals zij aankondigen, zullen de boeren van de Beaujolais toch een klap krijgen. Niet overdrijven, zegt een andere wijnhandelaar: de Primeur is de laatste jaren steeds minder in trek, en nu gaat de omzet iets harder achteruit. Dat die wijn niet langer dan vier of vijf maanden te bewaren zou zijn en daarom bijzonder kwetsbaar door boycots, is onwaar; hij kan zoals hij tegenwoordig gemaakt wordt een paar jaar mee, alleen moet je hem dan op den duur geen Primeur meer noemen.

Chirac zal er niet wakker van liggen, maar misschien hoort hij gemurmureer in de verte. Bij Ockhuysen in Haarlem was het nieuwste wijnjournaal net klaar met aanbiedingen van niets dan Franse wijnen toen de dreunen van Mururoa reacties begonnen uit te lokken. Er werden gauw enige extra pagina's ingevoegd: Speciaal Aanbod niet-Franse Wijnen. Heel anders dan gewoonlijk waren de bestellingen daarna niet. “Het lijkt mij een welkome reclame voor het wijndrinken in Nederland”, zei W.J.A. Beelen van Okhuysen: dat een politieke actie juist dit produkt kiest om zich mee te laten gelden.

Sommige wijnboeren worden er benauwd van, zegt Fritz Lampe van de Wijnbeurs: wij hebben een rondschrijven gekregen van een van de bekendste Chablisboeren, William Fèvre, of wij hem alstublieft niet aansprakelijk willen stellen voor wat Chirac doet.

Bij Van Huystee in Laren was er een klein verschil in de afname van Côtes du Rhône waardoor een bestelling bij het huis Sapin overbodig werd en geannuleerd is. “Heel vervelend voor ons en voor die man, een klein huis, dat heeft er nadeel van.”

Geen van de wijnhandelaren gelooft dat de boycot bij de Franse regering opvalt. Wat moeten wij ondernemen om die te doen wankelen in haar voornemens? Niet met vakantie naar Frankrijk, net zo min als naar Spanje onder Franco indertijd; geen Franse auto's kopen natuurlijk, geen Total of Fina tanken; geen kazen, geen parfumerieën kopen - dan zal Chirac anders piepen.

Nu piepen alleen de kleine boeren van de Beaujolais en de Côtes du Rhône. De grotere van Bordeaux merken er niet eens iets van. Misschien zullen de grote even iets opmerken tegen Kerstmis als er geen Franse wijn in de Kerstpaketten mag, want dat doe je niet dit jaar; maar wie de aandacht van Parijs wil trekken moet iets ergers bedenken.

    • J.J. Peereboom