CDA acht reputatie Greenpeace aangetast

DEN HAAG, 19 OKT. Volgens de CDA-fractie in de Tweede Kamer is de “geloofwaardigheid van Greenpeace aangetast” als gevolg van de nieuwe feiten die aan het licht zijn gekomen over de olieopslagplaats Brent Spar. Het Noorse onderzoeksbureau Det Norske Veritas (DNV) heeft gisteren bekend gemaakt dat Greenpace “belangrijke interpretatiefouten” heeft gemaakt bij de schatting van de hoeveelheid olie op de drijvende opslagplaats van Shell. Die hoeveelheid is volgens DNV vele malen kleiner dan Greenpeace had gezegd.

CDA-woordvoerder B. Esselink zei vanmorgen desgevraagd er rekening mee te houden dat Shell deze en andere feiten zal aangrijpen om de optie van diepzeedumping opnieuw ter sprake zal brengen. “Dan staat Greenpeace op een achterstand als ze daartegen opnieuw actie wil voeren”, aldus Esselink. “Het is ernstig dat een milieubeweging die zelf met dure instituten werkt om haar analyses te staven, er zover naast zit met haar schattingen.”

Onder druk van de publieke opinie zag Shell afgelopen juni af van dumping in zee. Esselink herinnert eraan dat zijn fractie zelf nooit principieel tegenstander is geweest van diepzeedumping, maar tevens vond dat Shell zich aan internationale afspraken had te houden dat opslagplaatsen zoals de Brent Spar aan land dienen te worden ontmanteld.

Tweede-Kamerlid F. Crone (PvdA) vindt juist dat Greenpeace “krediet verdient”. Door haar acties heeft ze onafhankelijk onderzoek zoals van het Noorse bureau mogelijk gemaakt, aldus Crone. “Ik ergerde me destijds aan de hautaine houding van Shell die zei: 'Zo doen we het met de Brent Spar en niet anders'. Shell gaf geen ruimte voor breed onafhankelijk onderzoek. Dat is tegenwoordig geen houding waarmee je over milieuzaken communiceert.” Crone vindt dat “je Greenpeace niet kan verwijten dat ze dingen die nu boven tafel komen, toen niet wist.”

Volgens D66 ging de hele discussie niet over de hoeveelheid olie op de Brent Spar “maar om het principe dat je zo'n opslagplaats niet domweg op de zeebodem dumpt”, aldus het Tweede-Kamerlid M. Augusteijn. Ze vond het dan ook “onverstandig” van Greenpeace dat de organisatie enkele maanden geleden een excuusbrief aan Shell schreef. Daarin gaf ze toe fouten te hebben gemaakt met de schattingen van de hoeveelheid gevaarlijke stoffen op de Brent Spar.