Briljante Kluivert heeft op het veld geen zorgen

AMSTERDAM, 19 OKT. Na drie wedstrijden in de Champions League is het in Groep D niet meer zozeer de vraag of Ajax zich kwalificeert voor de kwartfinales maar eerder hoe. Ook de laatste nog onbekende tegenstander in de poule, de Zwitserse kampioen Grasshoppers, bleek gisteravond te licht als concurrent voor de eerste twee plaatsen in de poule.

Vanaf allerheiligen zit de maand november voor de Ajacieden vol met pikante ontmoetingen. Zoals de ontmoeting tegen PSV in het Olympisch Stadion op de vijfde, de belangrijke interland tegen Noorwegen op de vijftiende, het gememoreerde treffen in het Bernabeu-stadion tegen Real een week later en het duel om de wereldbeker in Tokio op 28 november. Geen wonder dat Danny Blind en Ronald de Boer gisteravond met wat lichte blessures door Louis van Gaal naar de kant werden gehaald. Overbelaste spelers kunnen in deze, betrekkelijk rustige fase, beter worden gespaard. Tenslotte staat zondag ook nog de altijd beladen confrontatie in De Kuip tegen Feyenoord voor de deur.

Hoewel de Nederlandse assistent-coach Piet Hamberg, die ooit voor Ajax uitkwam, dinsdag nog verkondigde dat Grasshoppers wegens zijn onbevangenheid weleens voor een verrassing zou kunnen zorgen, bleek uit het tactisch concept dat de Zwitsers zich weinig illusies maakten op een goede afloop. Trainer Christian Gross hield veel spelers achter de bal, sterk gegroepeerd voor het eigen strafschopgebied. Daarom kwam de ex-PSV-er Eric Viscaal nauwelijks in het stuk voor. Hij kreeg geen enkele ondersteuning van zijn ploeggenoten. Ajax liet de bal zelfverzekerd rondgaan in een niet al te hoog tempo. De Amsterdammers voelen zich tegen de meeste ploegen zo superieur dat ze weten dat die verlossende treffer er altijd komt. Dat er aanvankelijk weinig snelheid werd gemaakt kon Louis van Gaal achteraf eenvoudig verklaren: er was met zoveel verdedigende tegenstanders doodeenvoudig geen ruimte voor een hoog tempo.

De ban werd dit keer snel en op uiterst spectaculaire wijze gebroken. De veelbesproken Patrick Kluivert schoot in de elfde minuut met links vanaf een meter of twintig de bal als een raket tegen de onderkant van de lat. Voordat de verbouwereerde doelman Zuberbühler wist wat er gebeurde, ging het projectiel via zijn knie in het doel. “Als hij zich goed had opgesteld, kon hij de bal zo pakken”, concludeerde Van Gaal later. Daarna was Kluivert niet altijd even gelukkig in zijn acties, maar toch gaf hij zijn directe opponenten handenvol werk door zich steeds te laten terugzakken om zich deelgenoot te maken van het circulatiespel. Het vervolg op die fraaie openingsgoal kostte Ajax meer moeite dan verwacht. Overmars en Litmanen misten kansen, het legioen werd ongeduldig. Tot Kluivert ruim twintig minuten na rust opnieuw toesloeg. Na een combinatie met invaller Kanu werd hij in het strafschopgebied omringd door drie verdedigers, maar uiteindelijk ging de bal keurig in het net.

Zo langzamerhand moet Europa weten wie Patrick Kluivert is. Hij was als invaller matchwinner in de finale tegen AC Milan en legde in Boedapest tegen Ferencvaros de basis voor een grote overwinning. Er zijn wedstrijden, zoals afgelopen zondag tegen FC Twente, dat er weinig goeds van zijn voeten komt. Maar enkele dagen later kan hij ineens weer voor briljante momenten zorgen. Er schuilt een groot talent in Patrick Kluivert, misschien wordt hij zelfs na Marco van Basten de meest begenadigde Nederlandse spits. Maar of hij ooit het maximale uit zijn lichaam zal halen, blijft afhankelijk van een groot aantal externe factoren in de privé-sfeer die weinig met voetbal te maken hebben.

Gisterochtend las Patrick Kluivert bij het ontbijt in het hotel in Egmond aan Zee, waar Ajax zich traditioneel voorbereidt, in een ochtendblad dat hij meer dan honderd kilometer per uur zou hebben gereden voor het ongeluk met dodelijke afloop waarbij hij op 9 september betrokken was. Nu is het in de BMW die hij bestuurde een fluitje van een cent om de kilometerteller zo hoog te laten oplopen, maar het blijft in de stad toch een hele toer om deze snelheid te bereiken. Kluivert consulteerde telefonisch zijn advocaat Mr. Nan, die echter van niets wist. Louis van Gaal sprak gisteravond zijn verbazing uit over het feit dat de jurist niet op de hoogte was gesteld van de resultaten van het Gerechtelijk Laboratorium. Ook vond de technisch directeur van Ajax het opvallend dat er op de dag van een Europa Cup-wedstrijd weer publicaties over het rijgedrag van Kluivert zijn verschenen.

Wie denkt dat Van Gaal gisteravond een totaal ontredderde voetballer het veld instuurde heeft het mis. “Ik hoefde Patrick niet mentaal te ondersteunen. Het spelen van een wedstrijd betekent voor hem juist een bevrijding. En het is dan helemaal mooi als hij nog scoort. Ik vind dat Kluivert een uitstekende wedstrijd heeft gespeeld.”

Toch heeft het publiek Patrick Kluivert, die van het Ajax-bestuur een flinke douw heeft gekregen, de jonge spits nog niet in de armen gesloten. Gisteravond was Finidi George telkens de gevierde man. Hij beloonde zijn supporters met een treffer na een flitsende actie waarin de bal op de centimeter nauwkeurig werd beroerd.

    • Erik Oudshoorn