Boze brief Rijkaard

“Ferencvaros onteert het Europese voetbal, hun supporters hebben zich schuldig gemaakt aan vernederende en discriminerende uitlatingen”, zo luidt een tekstgedeelte uit een ingezonden brief die gisteren in de grootste Spaanse sportkrant is verschenen. De brief is onder anderen ondertekend door de sporters Johan Cruijff, Frank Rijkaard en Jan Timman en door de acteurs Huub Stapel, Reinout Oerlemans en Jeroen Krabbé.

De bekende Nederlanders vroegen de spelers van Real Madrid, gisteravond de tegenstanders van Ferencvaros, met grote cijfers te winnen. Het verzoek werd ingewilligd door de Spaanse kampioenen: 6-1. De brief is een protest tegen de Ferencvaros-aanhang, die zich vorige maand bij het thuisduel tegen Ajax handen misdragen. In Boedapest klonken destijds voortdurend oerwoudgeluiden als donkergekleurde Ajacieden in balbezit waren.

“Door dat gedrag, zo laag bij de grond, moet een ieder die nog wel eens een voetbalwedstrijd bezoekt zich beschaamd voelen”, zo wordt de brief vervolgd. “Wij hopen en wensen dat Real Madrid met een karrevracht doelpunten verschil wint. Opdat deze Hongaarse ploeg verder in de Champions League geen rol meer speelt. Dan kan het bestuur van de club zich gaan richten op het eigen publiek, dat een positieve houding moet worden bijgebracht.”