Amazonegebied is veel kleiner

RIO DE JANEIRO, 19 OKT. Het overstromingsgebied van de Amazone, het land aan weerszijden van de rivier dat bij hogere waterstanden onderloopt, is veel minder groot dan tot nu toe werd aangenomen: honderdduizend vierkante kilometer in plaats van de twee miljoen vierkante miljoen die tot nu toe op landkaarten stond aangegeven. Dat blijkt uit een nieuwe reliëfkaart van Brazilië, die het Braziliaanse instituut voor geografie en statistiek (IBGE) gisteren heeft gepubliceerd. De nieuwe kaart is gebaseerd op luchtfoto's en opnames vanuit radarvliegtuigen en -satellieten. De laatste kunnen doordringen onder de vegetatie van de Amazone. Tot nu toe namen cartografen aan dat onder het dichte gebladerte aan weerszijden van de rivier een reusachtige vlakte bestond; uit de jongste gegevens blijkt dat die bestaat uit kleine vlakke stukken, omsloten door hoger gelegen terrein. De laatste reliëfkaart dateert uit 1968. (AFP)