VN wijzen de deportatie af; Libië wil miljoen Afrikanen het land uitzetten

NEW YORK/NICOSIA, 18 OKT. De Verenigde Naties hebben gisteren negatief gereageerd op een verzoek van Libië om toestemming te verlenen voor het deporteren, per vliegtuig, van ruim een miljoen Afrikanen.

In augustus was Libië al begonnen met het uitzetten van tienduizenden Palestijnen, om blijk te geven van zijn afkeuring van het vredesakkoord tussen de Israelische regering en de Palestijnse bevrijdingsbeweging PLO.

In een brief van 4 oktober aan het VN-comité dat belast is met de internationale sancties tegen Libië, noemde de Libische regering de Afrikanen “illegale indringers” en werd het verzoek gedaan om de Afrikanen om “humanitaire redenen” te mogen repatriëren. De meeste Afrikanen die Libië het land wil uitzetten zijn afkomstig uit Soedan, Tsjaad en Mali.

De Verenigde Naties legden Libië in 1992 sancties op, waaronder een luchtembargo, omdat het land weigerde twee verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig, in 1988, boven het Schotse dorpje Lockerbie uit te leveren. Bij de aanslag kwamen 270 mensen om het leven. De VN geven wel beperkt toestemming voor vluchten om medische redenen en om Libische moslims in staat te stellen een bedevaart te maken naar de heilige stad Mekka.

In augustus gaf de Libische leider, Muammar Gaddafi, dertigduizend Palestijnen bevel om terug te keren naar Israel. Honderden van hen kwamen niet verder dan de grens van Libië en Egypte, waar zij hun kamp hebben opgeslagen. Zij leven onder erbarmelijke omstandigheden, met een tekort aan voedsel en water, maar Egypte geeft hun zonder reisdocumenten geen toestemming voor de doorreis naar Israel. Libië heeft geweigerd hen terug te nemen. In Egyptische regeringskringen doen geruchten de ronde dat Gaddafi heeft toegestemd om te stoppen met het uitzetten van de Palestijnen.

Vandaag werd bekend dat in de haven van Latakia in Cyprus een schip is gestrand met aan boord ten minste 650 Palestijnen die vorige week Libië werden uitgezet en die de toegang tot Syrië is geweigerd. De Palestijnse ambassadeur in Cyprus, Talal Abou Ghazaleh, zei te betwijfelen dat de Cyprische autoriteiten de Palestijnen toestemming zullen geven om aan land te gaan. (AFP, AP, Reuter)