Vice-premier Zweden toch vervolgd voor malversaties

STOCKHOLM, 18 OKT. Het openbaar ministerie in Zweden zal vice-premier Mona Sahlin vervolgen wegens ongeoorloofd gebruik van een creditcard van de overheid voor privé-aankopen. Dat is vanochtend in Stockholm bekend gemaakt. Sahlin heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de race om de opvolging van Ingvar Carlsson als premier en partijvoorzitter van de sociaal-democraten. Sahlin wilde evenwel niet uitsluiten dat ze zich op een later tijdstip toch weer beschikbaar zal stellen. Sahlin gold als de gedoodverfde opvolger van Carlsson, die zich op het partijcongres in maart terug zal trekken.

Een Zweeds dagblad heeft vorige week onthuld dat Sahlin in de afgelopen vier jaar met een creditcard van de overheid rond de tienduizend gulden zou hebben besteed aan persoonlijke uitgaven als vakanties, kleding, chocola en luiers voor haar kinderen.

Gisteren zei een hevig geëmotioneerde Sahlin dat zij slordig was geweest met haar financiële huishouding, maar dat ze geen 'oplichter' was. “Ik heb een fout gemaakt, ik heb mijn financiën slecht geregeld, dat spijt me.”

Sahlin was woedend over de manier waarop zij en haar familie waren behandeld door de media door wie zij de laatste dagen werd belaagd. “Jullie slopen mijn slaapkamer binnen met jullie telelenzen, filmden door mijn keuken raam terwijl ik had gevraagd een paar dagen met rust te worden gelaten. Waarom moeten mijn naasten en dierbaren door het slijk worden gehaald?”, aldus Sahlin.

Volgens commentatoren riskeert de socialistische parij splitsing als Sahlin na het ontslag van Carlsson het leiderschap niet op zich neemt. Aangenomen wordt dat voor haar geen goed alternatief bestaat. Een andere mogelijke kandidaat, minister Jan Nygren, zou onvoldoende charisma hebben om de partij naar de verkiezingen te leiden die in 1998 worden gehouden. De socialistische partij is met name over de Europese politiek ernstig verdeeld. Bij het referendum over toetreding van Zweden tot de Europese Unie, vorig jaar, viel de partij uiteen in voor- en tegenstemmers. (Reuter)