Van der Oest blinkt uit met 2 tv-drama's

Coma. Regie: Paula van der Oest. Met: Theu Boermans, Sylvia Poorta. Achilles en het zebrapad. Regie: Paula van der Oest. Met: Eric Arens, Ellis van den Brink. In: Amsterdam, Rialto.

Niets anders dan de kwaliteit van twee door Paula van der Oest geregisseerde afleveringen uit de low-budget-serie van de VPRO 'Lolamoviola' leidt ertoe dat ze lang na de uitzending alsnog in de bioscoop uitgebracht worden. Coma (46 minuten, 1993) won vorig jaar een Gouden Kalf voor het beste tv-drama en de Charlotte-Köhlerscenarioprijs. Het is een ingenieus geschreven, door Theu Boermans en Sylvia Poorta intens gespeelde lichte tragedie over een falende zelfmoordenaar met geheugenverlies. In de loop van de film zal hij zich langzaam herinneren waarom hij niet meer verder wilde leven.

Achilles en het zebrapad (47 minuten, 1995) werd in Utrecht genomineerd voor de acteerprestatie van Ellis van den Brink en won de AVRO-prijs 'De belofte' voor nieuw filmtalent. Bij de uitzending door de VPRO vielen al het onorthodoxe camerawerk van Brigit Hillenius op en de originaliteit van het scenario op. Van der Oest is inderdaad een van de meestbelovende jonge Nederlandse regisseurs, die stom toevallig haar beste werk tot nu toe voor televisie maakte. Aan de vormgeving valt dat niet af te zien.

    • Hans Beerekamp