Turkse regering legt stakingspauze op

ANKARA, 18 OKT. Tot grote woede van de vakbonden heeft de Turkse regering gisteren in vijf sectoren een pauze van 60 dagen opgelegd in de staking voor hogere lonen van de arbeiders bij de noodlijdende staatsbedrijven. Zo'n 80.000 werknemers in de haven, bij de suikerfabrieken, de spoorwegen, de papier-, de chemische- en de machine-industrie worden hierdoor gedwongen om na vier weken het werk weer te hervatten.

De regering beriep zich op basis van de grondwet het 'nationale belang' en de 'algemene gezondheid'. President Süleyman Demirel ondertekende het decreet van de demissionaire regering-Çiller gisteren onmiddellijk. Rond de 270.000 arbeiders in dienst van staatsbedrijven in sectoren als de landbouw, de bosbouw, de olie-industrie en de mijnen houden hun bedrijven nog gesloten.

“Dit is uiterst ondemocratisch”, aldus Yildrim Koç van de grootste vakbondsfederatie Türk-Is in een reactie op de regeringsbeslissing. De vakbonden beraden zich vandaag op de nieuwe situatie. Volgens Türk-Is zijn de arbeiders in de betrokken sektoren evenwel nog niet weer aan het werk gegaan.

Turkije telt rond de 680.000 arbeiders bij staatsbedrijven, waarvan ruim de helft op 20 september het werk neerlegde uit protest tegen het uitblijven van nieuwe arbeidersvoorwaarden, die op 1 januari van dit jaar al in hadden moeten gaan. Hun acties worden mede-verantwoordelijk gehouden voor de val van de coalitieregering van conservatieven en sociaal-democraten op 20 september en het uitblijven van een vertrouwenstem zondag in het parlement voor de minderheidsregering die demissionair premier Tansu Çiller vervolgens vormde. Mevrouw Çiller is inmiddels in gesprek van de sociaal-democraten om de breuk in de coalitieregering te lijmen. Partijleider Deniz Baykal heeft aangekondigd tenminste 50 procent loonsverhoging te eisen voor de arbeiders van de staatsbedrijven. Het inflatiepeil in Turkije ligt inmiddels rond de 90 procent op jaarbasis

De stakende arbeiders kregen gisteren gezelschap van tienduizenden ambtenaren, die uit protest tegen hun gebrekkige vakbondsrechten en lage inkomens het werk voor een dag neerlegden. Hun salarissen zijn nog lager dan die van de arbeiders bij de staatsbedrijven, omdat ze hun looneisen niet kunnen ondersteunen met stakingen, zoals de arbeiders.

In een poging om de onrust onder de ambtenaren de kop in te drukken, kondigde de demissionaire minister van financien, Ismet Attila, gisteren aan dat de ambtenarensalarissen en de uitkeringen van de gepensioneerden voor de eerste helft van het volgend jaar met 53 procent worden verhoogd.