Turks te moeilijk voor Beenhakker

ISTANBUL, 18 OKT. Het Turkse avontuur van Leo Beenhakker is ten einde. Gisteren kreeg hij dan toch ontslag als trainer van Istanbulspor. De Nederlandse coach had vorige week zelf al om zijn vroegtijdige vertrek gevraagd. Voorzitter Cem Uzan wilde toen echter nog niet meewerken aan de ontbinding van zijn contract.

Gisteren voerden Beenhakker en de Turkse zakenman opnieuw overleg. Beiden kwamen nu wel tot de conclusie dat de taalbarrière een te groot struikelblok vormde in de communicatie tussen spelers en trainer.

“De voorzitter moet gewoon een Turk aanstellen”, liet Beenhakker weten. “Ik kende mijn spelers na vier maanden nog nauwelijks en dat is voor een hoofdcoach natuurlijk te gek voor woorden. Ik kon niet goed met ze communiceren. Daar veranderde de goede tolk die ik had, niets aan.”

Beenhakker, de laatste jaren niet al te succesvol als trainer, heeft zich bij Istanbulspor in zichzelf vergist. De kameleon onder de Nederlandse trainers zei eens van zichzelf dat hij overal ter wereld aan de slag kon. “Omdat voetbal een universele taal is. Geef mij twintig Japanners en een bal en ik laat ze ravotten.”

Maar met twintig Turken en twee Nederlanders (Van den Brom en Van Vossen) lukte het niet. Istanbulspor leed zaterdag de zevende nederlaag in acht wedstrijden. Na een voorsprong van 2-0 verloor de ploeg van Beenhakker met 4-2 van Galatasaray. De voormalige bondscoach zinspeelde na de wedstrijd op corruptie en fraude in het Turkse voetbal.

“De zaak stinkt hier, dat durf ik wel te zeggen”, bromde hij. “De kleine ploegen kunnen bijna niet van de grote clubs winnen. Daar zorgen de scheidsrechters wel voor. Ik krijg er rode vlekken van in mijn nek.”

De positie van de overige Nederlanders lijkt na het vertrek van Beenhakker niet in het geding. Istanbulspor zegt uitermate tevreden te zijn over de spelers Van den Brom en Van Vossen. Voorzitter Uzan heeft bovendien bevestigd dat hij er alles aan zal doen om assistent-trainer Korbach te behouden voor de club. “Niemand hoeft solidair met me te zijn”, meende Beenhakker. “Zo werkt het niet in de voetballerij. Iedereen gaat toch zijn eigen weg.”

Beenhakker zoekt de schuld van zijn mislukte Turkse missie voornamelijk bij zichzelf. “Ik moet de hand in eigen boezem steken”, bekende de ervaren oefenmeester, die bij zijn vorige werkgevers in Saoedi-Arabië en Mexico evenmin zijn contract uitdiende. “Ik heb gefaald. Voetbaltechnisch is het voor iedereen duidelijk dat de ploeg met de week beter gaat spelen. Daar ligt het probleem niet. Maar in het mentale aspect was ik door een gebrek aan communicatie kansloos.” (ANP)