Tiit Vaehi weer premier Estland

ALLINN, 18 OKT. De Estse president Lennart Meri heeft de vorige week afgetreden premier Tiit Vaehi opnieuw in die functie benoemd. Hij zal naar verwachting een coalitieregering vormen waarin de rechtse oppositiepartij deelneemt. Vaehi's centrum-linkse coalitie viel uiteen nadat hij de minister van binnenlandse zaken, Edgar Savissar, had ontslagen, omdat die privégesprekken van politici had laten afluisteren. Veel Esten geloven dat Rusland de hand heeft in het 'Estse Watergate' om het land te destabiliseren. Bijna een derde van de Estse bevolking bestaat uit Russen, van wie het merendeel geen recht heeft op het Estse staatsburgerschap. In Estland bestaat vrees dat Rusland na de parlementsverkiezingen opnieuw de confrontatie zal zoeken met de in 1991 onafhankelijk geworden Baltische republiek. (Reuter)