Spoorwegpolitie legt werk opnieuw neer

DEN HAAG, 18 OKT. Voor de tweede keer binnen vijf dagen heeft de spoorwegpolitie vanochtend het werk neergelegd. De staking duurt 24 uur. De spoorwegpolitie protesteert tegen het feit dat de Nederlandse Spoorwegen niet tegemoet komen aan hun eisen voor behoud van werkgelegenheid en opsporingsbevoegheden.

De spoorwegpolitie heeft besloten haar acties de komende twee weken op te schorten. Zolang zullen de onderhandelingen tussen de bonden en de raad van bestuur van NS duren. Ook wachten de spoorwegagenten op een duidelijke omschrijving van het onderzoek naar de positie van de spoorwegpolitie. De NS-directie bood zo'n onderzoek afgelopen weekeinde aan.

Daarnaast eist de spoorwegpolitie onder meer dat de huidige 395 arbeidsplaatsen worden behouden. Volgens een bestuurder van de vervoersbond FNV heeft de raad van bestuur nog niet gereageerd.

In Den Haag verzamelden zich vanmorgen om half tien ongeveer driehonderd agenten in de kantine van het Centraal Station in Den Haag om zich in te schrijven als staker. De stakers kregen van de vakbonden nogmaals de garantie dat hun belangen boven aan de agenda staan. Onder de spoorwegpolitie is de afgelopen dagen de vrees ontstaan dat de bonden haar eisen zou laten vallen nu de NS-directie en de vakbonden in onderhandeling zijn over een 'masterplan' voor de gehele NS.

Om tien uur vertrokken de politiemensen voor een demonstratieve optocht naar het ministerie van binnenlandse zaken en de Tweede Kamer. De spoorwegpolitie wilde aanvankelijk naar het Binnenhof, maar vanwege het bezoek van de Duitse president Herzog, moesten de agenten uitwijken naar het Plein.

Daar bood de spoorwegpolitie de leden van de vaste Kamercommissie van verkeer en waterstaat een petitie aan. Commissievoorzitter Biesheuvel wilde niet inhoudelijk op de eisen ingaan. Hij zei dat eerst de verschillende fracties hun standpunten moeten innemen.