Singapore wil top Barings vervolgen

SINGAPORE, 18 OKT. De Singaporese autoriteiten onderzoeken of zij naast Nick Leeson ook een aantal hoge functionarissen van Barings, die betrokken waren bij de ondergang van de Britse bank begin dit jaar, strafrechtelijk kunnen vervolgen.

Directeur Lawrence Ang van Singapores Commercial Affairs Departement (CAD), de recherchedienst van het ministerie van financiën van de stadstaat, zei vandaag dat wordt bekeken welke medewerkers van Barings wettelijke overtredingen hebben begaan in Singapore die invloed hadden op de ondergang van de 232 jaar oude bank. Barings werd na het faillissement, veroorzaakt door mislukte beursspeculaties van handelaar Nick Leeson, begin maart overgenomen door de ING Groep.

De CAD maakt bij zijn onderzoek gebruik van een rapport dat gisteren in Singapore werd gepresenteerd. Dit rapport, samengesteld in opdracht van het ministerie van financiën, concludeert dat de schuld voor de ondergang van Barings niet alleen bij Leeson lag. Een groot aantal topfunctionarissen die destijds voor Barings werkzaam waren heeft volgens het rapport eveneens schuld aan het bankroet. Volgens Ang bevat het rapport “belangrijke nieuwe bewijzen” voor de ondergang van Barings.

Een rapport van de Bank of England dat deze zomer verscheen legde de schuld voor de ondergang van Barings vrijwel volledig bij Leeson. Volgens de Britse centrale bank hadden hoge functionarissen van Barings wel meer kunnen doen om de omvang te beperken van de verliezen die Leeson voor de bank leed.

Het gisteren gepresenteerde Singaporese rapport werd opgesteld door twee door de regering aangewezen accountants van Price Waterhouse. Het duo voerde meer dan zestig gesprekken met 35 betrokkenen. De uitlatingen en bekentenissen van sommige ondervraagden vormen nu voor de Singaporese autoriteiten aanleiding tot nader onderzoek. CAD-directeur Ang wilde vanmorgen tijdens een persbijeenkomst niet vertellen wie van het Barings-management verder zal worden ondervraagd.

Volgens het 183 pagina's dikke rapport van Singapore zijn er in ieder geval voldoende bewijzen dat de Nick Leeson de wet heeft overtreden. De 28-jarige Brit wordt door de autoriteiten in de stadstaat fraude en vervalsing van documenten ten laste gelegd.

Leeson zit op dit moment vast in een gevangenis in het Duitse Frankfurt. Begin oktober honoreerde een Duitse rechter een uitleveringsverzoek van Singapore om de voormalig beurshandelaar in de stadstaat te kunnen vervolgen. Singapore hecht er als belangrijk financieel centrum in het Verre Oosten grote waarde aan dat de Barings-affaire tot in detail wordt uitgezocht en dat alle schuldigen worden bestraft.

Leesons advocaten hebben intussen bezwaar aangetekend tegen de uitwijzing. Leeson verkiest nog steeds uitwijzing naar zijn geboorteland Groot-Brittannië boven Singapore, waar hij maximaal veertien jaar cel tegemoet kan zien. CAD-directeur Ang zei vandaag niet afwijzend zou staan tegenover medewerking van Leeson met de Singaporese autoriteiten. “Wij zijn in dit soort zaken gewoonlijk bereid te luisteren”, aldus Ang.

    • Max Christern