Roda toont te veel respect voor simpel spel Portugezen

LISSABON, 18 OKT. Benfica is Benfica niet meer. Roda JC kwam daar gisteren te laat achter en verloor het eerste duel in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi met 1-0. In Lissabon toonden de Limburgers te veel respect voor de roemrijke club. Pas na de treffer van Panduru, in de 79ste minuut, raakten de Limburgers op drift. Het offensief leidde tot drie kansen, maar de Belgische Benfica-doelman Michel Preud'homme liet zien waarom hij vaak de beste keeper van de wereld wordt genoemd. “Het ontbrak ons aan geluk”, vond Roda-trainer Huub Stevens na afloop.

Roda had een matige seizoenstart, maar de formatie leek net op tijd in vorm te komen voor het treffen met Benfica. Zaterdag boekten de Limburgers tegen FC Groningen met goed voetbal de tweede zege in de eredivisie. De Portugezen konden de borst natmaken, luidde de stoere taal uit Kerkrade. Met aanvallend voetbal zou Benfica worden bestreden. De intenties waren goed, de uitvoering beduidend minder.

De speelwijze van de huidige nummer vier uit Portugal was simpel maar doeltreffend. Spits Marcelo aan het front en drie middenvelders die aansloten zodra het team balbezit had. Vooral centrale verdediger Johan de Kock en rechtsachter Gerry Senden zagen de Braziliaan Ailton, de Roemeen Panduru en de vedette van het Portugese voetbal, Joao Pinto II, het eerste kwartier constant aan zich voorbij schieten.

“Benfica verraste ons”, meende Eric van de Luer. “Wij dachten dat onze vleugelverdedigers Senden en Trost meer ruimte zouden krijgen.” Trost kreeg die ruimte, maar deed er niets mee. Bovendien haalde Benfica de angel uit het spel van Roda. Door zelf aan te vallen, drukte het de creatieve middenvelders Van Galen en Van de Luer in een verdedigende rol.

Het aanvangsoffensief leidde tot drie mogelijkheden voor Marcelo, maar de spits maakte duidelijk waarom Benfica deze competitie zo moeilijk tot scoren komt. Trainer Mario Wilson greep in en wisselde de lange voetballer. Vanaf dat moment was de ploeg uit Lissabon, die met twee aanvallers ging spelen, minder sterk. Roda kreeg meer en meer controle op de tegenstander. “Natuurlijk is Preud'homme een wereldkeeper, maar we hadden wel moeten scoren”, concludeerde Stevens.

In plaats van de thuisploeg onder druk te houden, verloor Roda in de tweede helft het overwicht. “We zochten de oplossing te vaak met lange passes, maar die Portugezen hebben zes verdedigers die elk 1.90 meter lang zijn”, zei Van de Luer. Pas na de treffer van Panduru, die elf minuten voor tijd vanaf de rand van het strafschopgebied via de binnenkant van de paal raak schoot, speelde Roda weer het eigen spelletje. Met als gevolg kansen voor Roelofsen, Graef en Vurens. Zij stuitten echter op Preud'homme of misten het doel.

De slotfase van het duel was het meest enerverende deel van de wedstrijd, waarin Roda bewees niet veel minder te zijn dan Benfica. Alleen op het gebied van geslepenheid waren de Limburgers minder. Roda kreeg te veel onnodige gele kaarten. Van Galen, Senden, Babangida, Doomernik en Graef waren de slachtoffers van het getreiter van de Portugezen, die slechts één gele kaart kregen. Voor Paulo Bento was het zijn tweede in dit Europa-Cupseizoen, evenals voor Senden. Zij missen de return in Kerkrade.

Het duel in het Estadio da Luz werd ontsierd door racistische uitingen. Wanneer Babangida de bal beroerde, waren op de tribunes apegeluiden te horen. Roda-voorzitter Theo Pickee hoopt dat de vierde scheidsrechter, de Griek Vorgias, daar melding van maakt. Vorgias was ook de vierde arbiter bij het drie weken geleden gespeelde duel Ferencvaros - Ajax. Ook bij die wedstrijd was sprake van racistische uitingen. Vorgias meldde dat toen niet in zijn rapport. (ANP)