Rickie Lee Jones is eigenwijs zingwijf

Concert: Rickie Lee Jones solo (vocaal, gitaar, piano). Gehoord: 17/10 Paradiso, Amsterdam.

Haar titelloze debuut uit '78 leverde gelijk goud op, maar daarna deed ze een flinke stap terug, de in '54 in Chicago geboren Rickie Lee Jones. Ze trad heel onregelmatig op, haar platen verschenen met lange tussenpozen en werden soms nogal koel onthaald. Op hitlijsten kwam haar naam niet meer voor en haar nieuwe live cd Naked Songs zal aan die situatie niets veranderen.

Wie de zangeres gisteren in Paradiso zag en hoorde, kan zich over dit alles niet verbazen. Ze lijkt gekleed in restanten van het Leger des Heils, biedt fotografen geen enkele kans op een aardig plaatje en zegt tegen het publiek nauwelijks boe of ba.

Ook in haar muziek is Jones' veel te eigenzinnig voor een megapubliek, zeker nu ze op de solotoer is, zichzelf begeleidend op gitaar of piano. Sommige van haar stukken hebben geen vaste beat, en meezingbaar zijn ze door haar onvoorspelbare fraseringen vrijwel geen van alle. Wie soms aan Joni Mitchell of Tom Waits moet denken, zoekt de vergelijking in de goede hoek, maar dat is dan ook alles. Jones staat overduidelijk haar eigen 'mannetje'; soms heel teder en intiem, een seconde later schreeuwend als een nijdig groot kind, want aan dynamiek ontbreekt het niet bij Rickie Lee Jones, die kaarsjes op het podium boven spotlights verkiest.

Een paar van haar Naked Songs gingen in Paradiso tot op het bot vooral toen ze achter de piano zat. Het in sfeer telkens wisselende 'Living It Up', het huiveringwekkend intens gezongen 'We Belong Together' en het lieflijke, als toegift gespeelde 'Rainbow Sleeves' van Tom Waits.

Heeft Rickie Lee Jones een mooie stem? Niet volgens de normen die daar voor staan. Past ze ergens in de rock- of poptraditie? Ook daar kun je nauwelijks ja op zeggen. “You stick it here, you stick it there, but it never fits” zingt ze in Coolsville, een stuk van haar debuut-lp dat eindigt in een duet met haarzelf. De zinsnede verwijst volmaakt naar eigen positie. Rickie Lee Jones is een eigenwijs zingwijf dat eigenlijk nergens in past maar op een onverklaarbare manier bij vlagen toch doordringt tot diep in je lijf.

    • Frans van Leeuwen