Regering Israel haalt fel uit naar Syrië

TEL AVIV, 18 OKT. De Israelische regering heeft er gisteren tijdens een speciale zitting van afgezien een grote militaire actie te lanceren tegen Hezbollah in Libanon.

In een scherp gestelde regeringsverklaring beschuldigde Israel Syrië ervan “de terroristische activiteiten (van Hezbollah) te steunen”. De bijzondere regeringszitting werd belegd nadat de afgelopen dagen tijdens twee incidenten in Zuid-Libanon negen Israelische soldaten door Hezbollah werden gedood.

Met inachtneming van de huidige status quo heeft het opperbevel van het Israelische leger van premier Yitzhak Rabin wel de vrije hand gekregen om “Hezbollah op iedere plaats in Libanon te treffen”. Volgens militaire commentatoren zal Israel zijn commando-acties tegen Hezbollah in Libanon opvoeren zonder de moslim-fundamentalistische organisatie een alibi te geven Noord-Israel met katjoesja-raketten te bestoken. Wegens de gespannen situatie in Zuid-Libanon en berichten over Israelische troepenversterkingen in de 'veiligheidszone' in Zuid-Libabon is het Libanese leger in staat van paraatheid gebracht.

In 1993 bemiddelden de Verenigde Staten via Syrië een overeenkomst tussen Israel en Hezbollah waarbij Israel ervan af zag dorpen in Zuid-Libanon te beschieten en Hezbollah de raketbeschietingen op Noord-Israel stopte. Dat gebeurde na een grote Israelische militaire operatie in Zuid-Libanon tegen Hezbollah.

Na de zitting van gisteren zei Rabin dat de Syrische steun aan Hezbollah het Israelisch-Syrische vredesproces vertraagt. “Syrië heeft het bij het verkeerde einde als het denkt via aanvallen van Hezbollah een diplomatieke prijs van Israel (op de Golan-hoogvlakte) te kunnen afdwingen”, zei hij. Volgens Rabin legt Syrië Hezbollah geen duimbreed in de weg om via de door Damascus gecontroleerde Libanese Beka'a-vallei manschappen, wapens en geld naar Zuid-Libanon te transporteren.

Enkele ministers drongen gisteren tijdens de bijzondere regeringszitting aan op een grote actie tegen Hezbollah in Zuid-Libanon. Vanuit de parlementsfractie van de regerende Arbeidspartij gingen stemmen op om zelfs Syrië, wegens zijn steun aan Hezbollah, niet te ontzien. “Klap tegen klap”, zei Ra'anan Cohen, de leider van de parlementsfractie van deze partij.

Ariel Sharon, de Likud-minister van defensie tijdens de in 1982 door Israel begonnen Libanese oorlog, zei gisteren dat Israel de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon zodanig moet verbreden dat Noord-Israel niet langer door de katjoesja-raketten van Hezbollah kan worden bedreigd en Israel daardoor grotere vrijheid van handelen in Libanon heeft.

Gisteren werden de zes Israelische soldaten, die zondag sneuvelden toen hun pantserwagen op een landmijn reed, begraven. Inmiddels hebben voorlopige onderzoeken uitgewezen dat bevelvoerende officieren fouten hebben gemaakt en dat het tegen de orders was een lichte pantserwagen over een zandpad te laten rijden.

    • Salomon Bouman