RAF-lid na achttien jaar cel vrijgelaten

BONN, 18 OKT. Na achttien jaar gevangenisstraf te hebben uitgezeten is de 43-jarige Knut Folkerts, vroeger lid van de terroristische Rote Armee Fraktion (RAF), in Duitsland op vrije voeten gesteld. Hij zou alle banden met de RAF hebben verbroken en gebruik van geweld hebben afgezworen. Folkerts werd in 1980 in Duitsland tot levenslang veroordeeld, onder meer wegens de moord, in april 1977, op de Duitse hoogste openbare aanklager, Siegfried Buback, en een overval op een wapenwinkel.

Voordien was hij in Nederland al tot 20 jaar veroordeeld wegens het doden van een politieman in Utrecht en het verwonden van een politieman in Den Haag. Hij was daarna aan Duitsland uitgeleverd. Sinds december 1994 is Folkerts het zevende vroegere RAF-lid dat voortijdig in vrijheid is gesteld in het kader van een “verzoeningsbeleid”. Voorwaarde daarvoor is in alle gevallen dat de vroegere RAF-leden het gebruik van terroristisch geweld hebben afgezworen.