Politieke crisis in Uttar Pradesh

NEW DELHI, 18 OKT. Mayawati, de premier van India's volkrijkste deelstaat, Uttar Pradesh, heeft gisteren al na vier maanden ontslag genomen, nadat haar coalitiepartner de steun aan haar kabinet had ingetrokken. Mayawati trok afgelopen zomer de aandacht omdat ze als eerste kasteloze en daarenboven als vrouw premier van Uttar Pradesh met zijn ruim 160 miljoen inwoners werd. De basis van haar regering was echter wankel. Haar eigen partij, de BSP, die vooral wordt gesteund door kastelozen, ging in zee met de veel grotere BJP, wier aanhang vooral uit de middenklasse afkomstig is. De ideologische verschillen tussen beide partijen bleken de afgelopen dagen onoverbrugbaar. Er wordt nu rekening mee gehouden dat de centrale regering in New Delhi Uttar Pradesh voorlopig onder direct bestuur vanuit de hoofdstad zal plaatsen.