Partijleden CDU dringen aan op aanblijven Kohl na 1998

BONN, 18 OKT. Van alle kanten in zijn partij is kanselier Helmut Kohl gisteren gevraagd om in 1998 nog eens als CDU-lijsttrekker aan te treden. Kohl, die al dertien jaar kanselier en 22 jaar partijvoorzitter is, werd gisteren op het programmacongres van zijn partij in Karlsruhe bijna bedolven onder dergelijke verzoeken. De 65-jarige kanselier had voor de Bondsdagverkiezingen van oktober vorig jaar, die hij met de hakken over de sloot won, aangekondigd in 1998 niet meer beschikbaar te zijn.

Behalve vele congresafgevaardigden vroegen allerlei partijprominenten Kohl om tot na de eeuwwisseling aan te blijven als kanselier. Deelstaatpremiers als Erwin Teufel (Baden-Württemberg) en Berndt Seite (Mecklenburg-Vorpommern) en de ministers Volker Rühe (defensie) en Klaus Töpfer (bouwzaken) deden dat. Rühe, die bij Kohl weer wat meer in de gratie is dan twee jaar geleden, toen hem werd verweten teveel toenadering tot de SPD te zoeken, ging het verst. Hij kreeg een groot applaus nadat hij had gezegd “Helmut Kohl moet en zal nog een keer om het kanselierschap vechten, en dat gevecht zal hij winnen”. Zelfs Heiner Geissler, een vroegere intimus van Kohl, die in 1989 na een mislukte paleisrevolutie zijn congé kreeg als secretaris-generaal en sindsdien een kritische positie jegens de partijvoorzitter inneemt, deelt die mening. Hij zegt vanmorgen in de Bildzeitung dat de krachtsverschillen in de verkiezingen straks waarschijnlijk zó klein zullen zijn dat de CDU alleen met Kohl kan winnen.

De sterren op de tweede dag van het congres, dat vandaag eindigde, waren overigens Wolfgang Schäuble (53), fractieleider in de Bondsdag en algemeen gezien als Kohls “kroonprins” en rechterhand, en de 44-jarige Jürgen Rüttgers, een protégé van de kanselier die sinds vorig jaar minister voor wetenschap en technologie is en vaak “toekomstminister” wordt genoemd. Wat meebrengt dat hij op het congres, dat op het jaar 2000 en de toekomst daarna gericht is, een bijzondere rol speelt. Bijzonder is trouwens dat het congres kleine symposia houdt over toekomst-thema's als “Europa” en Duitsland als industriestaat waaraan ook deskundigen van buiten de partij deelnamen zoals de SPD'er Richard Schröder, BMW-chef Bernd Pischetsrieder en de voorzitter van de DGB (de Duitse FNV), Dieter Schulte.

Schäuble kritiseerde de door interne twisten in nood verkerende SPD, waaruit gisteren nieuwe onheilsberichten kwamen. Namelijk dat ondervoorzitter Oskar Lafontaine, premier Saarland, maandag in een besloten bestuursvergadering had gezegd dat het takenpakket van Rudolf Scharping, voorzitter en fractieleider van de SPD die straks tegen Kohl lijsttrekker wil zijn, te zwaar is en beter moet worden verdeeld. Lafontaine kwam zijn betoog gisteren op een speciale persconferentie weliswaar nuanceren. Maar waar Kohl al dertien jaar partijchef én kanselier is leiden dergelijke berichten uit de SPD op een CDU-congres tot groot leedvermaak.

Volgens Schäuble mist de huidige SPD ruggegraat of concepten voor de toekomst op het gebied van de ecomische politiek en het buitenlands- en defensiebeleid van het verenigde Duitsland, ook voorzover dat moet passen in de Europese integratie.

    • J.M. Bik