Nieuwe 'oppositiepartij' Bosnië tegen Karadzic

BELGRADO, 18 OKT. Een nieuwe Bosnisch-Servische oppositiebeweging in het noordwesten van Bosnië heeft 'president' Radovan Karadzic gisteren verweten een “politiek van gevaarlijke willekeur” te voeren.

De waarschuwing was vervat in een 'open brief' die was opgesteld door het 'Patriottisch Front van de Krajina' (PFK), waarin elf politieke groeperingen in de regio-Banja Luka zich zouden hebben verenigd. Het PFK eist in de brief, waaruit het Joegoslavische persbureau Tanjug gisteren citeerde, een “regering van nationale redding” in overeenstemming met “alle politieke krachten van de Republika Srpska” [de door de Bosnische Serviërs eenzijdig uitgeroepen republiek in Bosnië]. Volgens het PFK “speelt” Karadzic met het lot van het volk” en is de brief bedoeld “als laatste waarschuwing” aan zijn adres.

Het is onduidelijk uit welke groepen het PFK bestaat en welke status die hebben. Politieke commentatoren in Servië leggen de brief aan Karadzic uit als een nieuwe aanwijzing voor het oplopen van de machtsstrijd tussen Karadzic, die zijn hoofdkwartier in Pale nabij Sarajevo heeft, en het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladic, die dezer dagen vanuit Banja Luka opereert. De 'open brief' werd gisteren een paar keer voorgelezen door een nieuw radiostation, Radio Krajina, dat uitzendt vanuit het hoofdkwartier van het Bosnisch-Servische Eerste Legerkorps in Banja Luka.

Het PFK presenteerde zich een dag nadat het Bosnisch-Servische 'parlement' tijdens een bijeenkomst in Banja Luka vier generaals van Mladic' staf had ontslagen omdat zij verantwoordelijkheid zouden dragen voor de verliezen tijdens het recente offensief van moslim-Kroatische strijdkrachten in het noordwesten van Bosnië. Daarbij hebben de Bosnische Serviërs elf steden en 4.000 vierkante kilometer land moeten prijsgeven.

Het hoofdkwartier van het Bosnisch-Servische leger liet gisteren weten dat de vier gewoon in functie blijven. Het leger weigert verantwoording te dragen “voor het falen [van Pale] om de resultaten van onze strijd op internationaal niveau staande te houden”, aldus de verklaring. Mladic onderhield in het verleden nauwe relaties met Belgrado; het is onduidelijk of dat nog steeds zo is.

Karadzic' isolement werd gisteren verder vergroot nadat de Servische president Milosevic had geweigerd een delegatie vanuit Pale te ontvangen. Die had hem willen spreken over de militaire tegenslagen in noordwestelijk Bosnië en over de komende vredesbesprekingen tussen de Bosnische partijen in de Verenigde Staten vanaf 31 oktober. De Bosnische Serviërs worden daarbij vertegenwoordigd door Servië. De Bosnische Serviërs hebben nu minder dan de helft van Bosnië in handen; ongeveer evenveel als hun volgens het vredesplan van de internationale Contactgroep toevalt.

Milosevic ontving gisteren de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke, Carl Bildt, die in Bosnië namens de Europese Unie onderhandelt en Igor Ivanov, de Russische vertegenwoordiger in de internationale Contactgroep voor Bosnië. Vandaag zouden de vier in Belgrado verder spreken over de komende vredesonderhandelingen, op een nog geheime plaats in de Verenigde Staten, aangeduid als “Site X”.

The Washington Post meldt vandaag dat de keuze daarvoor is gevallen op de militaire basis Wright-Patterson in Dayton in de staat Ohio. Die zou vooral geschikt zijn door de aanwezigheid van drie identieke 'generaalskwartieren', waar de presidenten Milosevic, Tudjman (Kroatië) en Izetbegovic (Bosnië) kunnen verblijven. (Reuter, AFP)