Microsoft overtreft alles; Techno-sector in VS behaalt goede resultaten

NEW YORK, 18 OKT. Goede kwartaalresultaten van een reeks Amerikaanse technologiebedrijven maakten beleggers gisteren optimistisch. IBM en Compaq overtroffen de verwachtingen van analisten. Microsoft overtrof alles met de bekendmaking van 7 miljoen verkochte exemplaren Windows 95.

Aan de periode van gedeprimeerdheid over technologie-aandelen op Wall Street kwam gisteren resoluut een einde. Fakkeldrager was workstationproducent Sun Microsystems, dat eergisteren na het sluiten van de markt zijn kwartaalcijfers bekend had gemaakt. Suns omzet steeg 16 procent en de winst ging omhoog van 38 naar 84 miljoen dollar. Het fonds werd daarvoor gisteren beloond met een koersstijging van 9 1/4 of bijna twintig procent, tot 65 1/8 dollar. Ook chipmaker Intel, dat eveneens eergisteren al zijn kwartaalrapport publiceerde, ging met 2 3/8 omhoog tot 65 1/2 dollar.

IBM kwam met goede cijfers over het derde kwartaal, waarin een eenmalige voorziening voor de overname van Lotus was verwerkt. De resultaten van IBM en Lotus zijn volledig samengevoegd. De omzet bedroeg 16,8 miljard dollar, 9 procent meer dan vorig jaar. De winst voor acquisitie was twee keer zo hoog als vorig jaar, namelijk 1,3 miljard dollar. IBM heeft wel wat problemen met zijn mainframes, doordat onderdelen niet voldoende voorradig zijn. Deze tak is een van de meest winstgevende van IBM en analisten zeiden hoofdschuddend dat IBM in het vierde kwartaal de kans heeft om het goed te maken. Het fonds steeg met 2 5/8 tot 96 3/8 dollar.

Compaq, 's werelds nummer 1 pc-maker, boekte een omzet van 3,6 miljard dollar in het derde kwartaal en een winst van 245 miljoen, 22 procent hoger dan vorig jaar. Het bedrijf is zeer optimistisch over de vraag in het vierde kwartaal. Compaq steeg 3 punten tot 51 3/8 dollar. Het aandeel Microsoft profiteerde van de stemming en steeg voor de bekendmaking van zijn cijfers al met 4 1/2 tot 91 1/8 dollar. De resultaten die na de sluiting van Wall Street bekend werden lieten een kwartaalomzet zien van 2,02 miljard dollar, bijna 800 miljoen hoger dan vorig jaar.

Microsoft maakte bekend al 7 miljoen exemplaren van softwareprogramma Windows 95 te hebben verkocht. De prognoses tot nu toe waren dat Microsoft in het eerste jaar 12 tot 18 miljoen doosjes Windows 95 zou verkopen. Windows 95 kwam uit op 24 augustus. Mede dankzij het succes van het vernieuwde Windows steeg Microsofts winst van 316 miljoen naar een half miljard dollar. Het enorme aantal verkochte exemplaren van Windows 95 wijst erop dat de vraag naar pc's nog steeds sterk stijgt. De cijfers van Microsoft versterken analisten in de mening dat chipmaker Intel maar ook pc-producenten als Compaq gestaag zullen blijven groeien.

    • Lucas Ligtenberg