Libië wil niet in Veiligheidsraad

KAIRO, 18 OKT. Libië stelt zich niet langer kandidaat voor een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, omdat deze een “plooibaar instrument in de handen van één staat, de Verenigde Staten” zou zijn geworden. Dat maakte het Libische ministerie van buitenlandse zaken gisteren bekend. De Algemene Vergadering van de VN zou op 8 november stemmen over het lidmaatschap van Libië, dat aan de beurt was om een ander Arabisch land, Oman, in januari te vervangen in de Veiligheidsraad. Diplomaten verwachten dat Egypte nu de plaats zal innemen van Libië. Verscheidene Arabische staten zouden druk hebben uitgeoefend op de regering in Tripoli om zich terug te trekken als kandidaat ten gunste van Egypte.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben zich ook steeds fel verzet tegen het lidmaatschap van Libië, omdat nog steeds internationale sancties tegen dit land van kracht zijn. Libië heeft gedreigd om zijn lidmaatschap van de VN op te zeggen als de internationale sancties niet worden opgeheven. (AP, Reuter)