Leeds United-PSV

PSV maakte tegen Leeds United uitstekend gebruik van de ruimte die er voortdurend tussen de verdediging en het middenveld van de Engelse ploeg lag. Aan de andere kant had de thuisclub ook volop kansen. Maar PSV benutte in de eerste helft de mogelijkheden beter. Leeds kwam al na zes minuten op voorsprong door een kopbal van Speed. Eijkelkamp (subtiele voetbeweging), Jonk (met een door Vink van richting veranderd schot) en nogmaals Jonk (vrije trap) zorgden echter voor een 1-3 ruststand.

In de beginfase van de tweede helft liet PSV zich volledig wegdrukken door Leeds. Palmer (geheel vrij om in te schieten) en aanvoerder McAllister trokken de stand weer gelijk. “Leeds ging va banque spelen en daar viel niet tegen te verdedigen.”, zei PSV-trainer Dick Advocaat na afloop. “We wisten dat ze zouden komen, maar toch konden we dat niet voorkomen”, aldus Marciano Vink. De jarige middenvelder, veelvuldig geplaagd door blessures, stond na lange tijd weer eens in de basisploeg. Hij kreeg een kans nadat maandagavond bleek dat Wouters nog niet geheel fit was. Vink speelde goed. Hij moest na 67 minuten met kramp naar de kant.

Leeds leek tevreden met 3-3. Dat was voor PSV de kans om het initiatief weer te grijpen. Dat resulteerde in de laatste zeven minuten in twee doelpunten van Nilis, de ene na een pass van Jonk en de andere na een korte combinatie met Cocu. Het betekende de beslissing in deze zeer aantrekkelijke ontmoeting. Volgens een tevreden Dick Advocaat moet de 5-3 voldoende zijn om over twee weken de volgende ronde in het UEFA-Cuptoernooi te bereiken.