Irak: verkiezingen voor parlement in 1996

BAGDAD, 18 OKT. In Irak zullen in februari 1996 verkiezingen voor een nieuw parlement worden gehouden en op termijn komen er presidentsverkiezingen met meer dan één kandidaat. Dat heeft vice-premier Tareq Aziz gisteren bekendgemaakt.

Hij sprak naar aanleiding van het presidentiële referendum dat zondag werd gehouden en waarbij 99,96 procent van de stemmen werd uitgebracht op de enige kandidaat: president Saddam Hussein. Tareq Aziz deed de kritiek van het Westen op het referendum af als “een campagne”. De vice-premier zei dat het referendum “een eerste stap is op de weg van een revolutionaire naar een constitutionele legitimiteit”. Maar hoe die weg er verder uit zal zien maakte hij niet duidelijk. Naar wordt aangenomen mag aan de parlementsverkiezingen alleen de regerende Baath-partij van Saddam deelnemen.

Saddam Hussein zelf werd gisteren beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn tot het jaar 2002. Het was de eerste maal dat Saddam, die sinds 1979 aan de macht is, zich liet 'kiezen'. De stemming van zondag gebeurde in alle openbaarheid; tegenstemmers konden niet anoniem blijven.

De beëdiging had plaats tijdens een besloten zitting van het Iraakse parlement. De ceremonie werd om onduidelijke redenen pas door de Iraakse tv uitgezonden om half een 's nachts, toen vrijwel alle Irakezen al sliepen.

Saddam, die in burger gekleed ging, hield een rede waarin hij de loftrompet stak over zijn eigen verleden als revolutioniar van de Baath-partij en als nationale leider. Ook referereerde hij aan het referendum over zijn 'herverkiezing'. Het was een feest geweest voor het volk, zei hij, om na een oorlog en een embargo die erop waren gericht hen uit te roeien, te verklaren dat zij nog steeds bereid waren luid en duidelijk te zeggen dat ze een trouw, militant en capabel volk zijn. (Reuter)